Αποφάσεις τον Σεπτέμβριο για το QE αναμένουν από ΕΚΤ οι αναλυτές

Αποφάσεις τον Σεπτέμβριο για το QE αναμένουν από ΕΚΤ οι αναλυτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και όχι του Οκτωβρίου είναι πιθανότερο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την αλλαγή στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Αυτό αναμένουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Η ΕΚΤ στην τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές συνεδρίαση του Ιουλίου διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, δεν συζητήθηκε τίποτα για το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση εκείνη. Πάντως, υπαινίχθηκε πως το φθινόπωρο η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί. Ειδικότερα, από τους 50 οικονομολόγους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Reuters, οι 28 θεωρούν ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο.

Οι 15 οικονομολόγοι τοποθετούν την κίνηση του «σούπερ Μάριο» και των συνεργατών του τον Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιποι στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι το φθινόπωρο είναι η περίοδος κατά την οποία θα ληφθεί η απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», επισημαίνει ο Ελβιν Ντε Γκρουτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Rabobank. «Κατά την άποψή μας, αυτό μεταφράζεται στο ότι το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος τον Σεπτέμβριο ή πιθανώς τον Οκτώβριο θα δώσει το περίγραμμα των κινήσεών του, όπως τις μελετά για μετά την εκπνοή του 2017. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου πιθανολογούμε ότι θα δώσει τις λεπτομέρειες, όπως το ποιo θα είναι το αρχικό ποσόν της μείωσης στις αγορές τίτλων». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν πιθανότερο τον Οκτώβριο για να κάνουν την ανακοίνωσή τους, ενώ για τον Δεκέμβριο σκέπτονται ότι πλέον θα είναι πολύ αργά.

Οι προσδοκίες για σταδιακή απομάκρυνση του Μάριο Ντράγκι από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης έχουν αναθερμανθεί χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασε σε ρυθμό την οικονομία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αναλυτές εκτιμούν πως θα αναπτυχθεί 2% φέτος, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των προβλέψεων στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών. Εντούτοις, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να προσεγγίσει τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ σε επίπεδα κατά τι χαμηλότερα από το 2%.

Αναλυτές αναμένουν ότι, κατά μέσον όρο, ο δείκτης του πληθωρισμού θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,5% και στο 1,4% την επόμενη χρονιά. Στην προηγούμενη έρευνα του Reuters τον Ιούλιο έκαναν λόγο για 1,5% και για τα δύο χρόνια.

Πάντως, οι περισσότεροι οικονομολόγοι, οι οποίοι διαβλέπουν ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να φθάσει τον στόχο του σχεδόν 2% πριν από το 2020 τουλάχιστον, εκτιμούν πως η συνθήκη αυτή δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή