Πίσω στην Τουρκία τρεις παράτυποι μετανάστες

Πίσω στην Τουρκία τρεις παράτυποι μετανάστες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα τρεις παράτυποι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν χθες στην Τουρκία, οι δύο από το λιμάνι της Μυτιλήνης και ο ένας από τον Εβρο. Συγκεκριμένα, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) επαναπροωθήθηκε την Πέμπτη στην Τουρκία παράτυπος μετανάστης, προερχόμενος από το Ιράν, για τον οποίο υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας (ασύλου) σε δεύτερο βαθμό. Η επιστροφή του έγινε με βάση τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας. Ο δεύτερος επαναπροωθήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, καταγόταν από την Τουρκία και δεν είχε εκδηλώσει βούληση για απόκτηση ασύλου.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Επίσης την Πέμπτη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, επαναπροωθήθηκε μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων του Εβρου παράτυπος μετανάστης από το Πακιστάν, του οποίου το αίτημα για χορήγηση διεθνούς προστασίας είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και είχε παρέλθει η προθεσμία προσφυγής.

Οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία πραγματοποιούνται στη βάση διεθνών συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2016 και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι και σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία:

Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, το 2016 1.183 άτομα, το 2017 14 άτομα, δηλαδή συνολικά 1.197 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών. Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το 2016 54 άτομα, το 2017 11 άτομα, σύνολο 65 υπήκοοι Τουρκίας.

Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, επαναπροωθήθηκαν στη γείτονα το 2016 801 άτομα και το 2017 504 άτομα, σύνολο 1.305 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους 202 από τη Συρία.

Σύμφωνα με την εν λόγω Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 1.494 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός επαναπροωθήσεων στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 μέχρι και 10 Αυγούστου 2017 είναι 4.061 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή