Προχωρεί η αξιοποίηση της Μεραρχίας

Προχωρεί η αξιοποίηση της Μεραρχίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σαφή βούλησή του για την αξιοποίηση των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δημοσιοποίησε μία ακόμη φορά το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο με μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση υπογραμμίζει πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί «αντισυνταγματικής αξιοποίησης» των κτιρίων, που «πρωταγωνιστούν» στη διαμάχη των τελευταίων μηνών με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι νομικά παντελώς αβάσιμος.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο μείζον θέμα που έχει προκύψει για την τοπική κοινωνία των Χανίων, έχοντας όμως σαφέστατα ευρύτερες διαστάσεις, σχετικά με την αξιοποίηση των τριών κτιρίων, των Τουρκικών Φυλακών, των Στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, τα οποία ανήκουν από το 1986 στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο καταγγέλλει προσπάθεια «εμπλοκής» της διαδικασίας, μετά την πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης του υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτήρισε «μνημείο» το ένα εκ των τριών κτιρίων, τη Μεραρχία.

Στην ανακοίνωσή του το Πολυτεχνείο Κρήτης, δείχνοντας βούληση η αξιοποίηση να προχωρήσει κανονικά, υπενθυμίζει ότι η διαδικασία για τη διάσωση και αξιοποίηση της περιουσίας του ολοκληρώθηκε «με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και θεσμική κατοχύρωση» μέσω ανοικτού διαγωνισμού και ήδη περνάει στην επόμενη φάση του, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση. Χαρακτηρίζει, δε, «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς του υπ. Πολιτισμού περί μνημείου, επικαλούμενο απόφαση του 2014, όταν η Σύγκλητος είχε ενημερωθεί εγγράφως από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία ανέφερε πως τα τρία κτίρια στον λόφο Καστελίου «δεν έχουν αυτοτελώς χαρακτηριστεί ως αρχαία ακίνητα μνημεία» και «ούτε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία». Στο πλαίσιο δε αυτό, τονίζει πως αντισυνταγματική δεν είναι η αξιοποίηση από πλευράς Πολυτεχνείου της περιουσίας του, αλλά η συνεχιζόμενη κατάληψή της.

Τα ανωτέρω απλώς επιβεβαιώνουν τη βούληση των πρυτανικών αρχών, όπως έχει εκφραστεί και παλαιότερα διά στόματος του πρυτάνεως κ. Διγαλάκη, το Ιδρυμα να αξιοποιήσει την περιουσία του ως νόμιμος ιδιοκτήτης προς όφελος της κοινωνίας, απέναντι «στους παράνομους καταληψίες που τη λυμαίνονται» όπως έχει χαρακτηρίσει την κατάληψη της Rosa Nera στο κτίριο της Μεραρχίας.

Την ίδια ώρα, οι πρυτανικές αρχές θεωρούν πως η απόφαση του υπουργείου είχε έρθει σε ένα χρονικό σημείο που γεννά ερωτήματα. Ηδη από πέρυσι (13/6/2016) είχε συγκροτηθεί επιτροπή του υπ. Πολιτισμού για τον έλεγχο του κτιρίου, παρ’ όλα αυτά η αυτοψία πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός αξιοποίησης του υπό κατάληψη κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή