Ωφελημένα από την ισπανική ανάκαμψη βγήκαν τα στελέχη

Ωφελημένα από την ισπανική ανάκαμψη βγήκαν τα στελέχη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επωφελούνται όλοι από την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν ευνοούνται από την αισθητή βελτίωση των συνθηκών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Υψηλότεροι είναι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα, ενώ τα πακέτα αποδοχών των επιχειρηματικών στελεχών έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2008. Η ισπανική οικονομία παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ρυθμό ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 0,9%, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της Ισπανίας κυμάνθηκαν πέρυσι στις 22.742 ευρώ ετησίως, δηλαδή ήταν χαμηλότεροι από τις 23.000 ευρώ και λίγο παραπάνω που ήταν ο μέσος όρος το 2008, που η χώρα βρισκόταν σε κρίση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις συνέβησαν το 2012, όταν η τότε κυβέρνηση εισήγαγε μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος των συνδικαλιστικών ενώσεων, επισημαίνεται από το Bloomberg. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μισθούς που είναι χαμηλότεροι κατά 11% από το 2008, ενώ στον δημόσιο τομέα παρέμειναν στάσιμοι. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί κινήθηκαν πέρυσι στις 34.200 ευρώ, δηλαδή παράμειναν αμετάβλητοι όλα αυτά τα χρόνια. Ο Βαλεντίν Μποτ, επικεφαλής ερευνών στην εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Randstad στη Μαδρίτη, δίνει μια διαφορετική ερμηνεία για τη μεγάλη αύξηση των πακέτων αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών. «Τα στελέχη αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, ενώ οι αποδοχές τους δεν συνδέονται αποκλειστικά με τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας», σχολιάζει ο κ. Μποτ. Ο ίδιος, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ο ιδιωτικός κλάδος έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Τα τελευταία στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας αντανακλούν το μισθολογικό χάσμα που δεν είναι μόνον φαινόμενο της συγκεκριμένης χώρας αλλά της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Εκεί αποδίδεται η ενίσχυση της δημοτικότητας των λαϊκιστικών κομμάτων, όπως είναι το ακροαριστερό κόμμα Ποδέμος στην Ισπανία. Επιβεβαιώνει, επίσης, τα εμπόδια που καλείται να υπερβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιταχύνει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης ευελπιστεί ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσουν στην αύξηση μισθών και άρα στην ενίσχυση της κατανάλωσης στην πραγματική οικονομία, ώστε να φθάσει ο πληθωρισμός στον επιθυμητό στόχο. Αν οι μισθοί δεν συμβαδίσουν με την άνοδο του πληθωρισμού, θα εξασθενίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα στο επόμενο έτος, ιδιαίτερα όταν η άνοδος του πληθωρισμού θα επιφέρει επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 3%», σχολιάζει ο Ζόρντι Κόστα, καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων EADA στη Βαρκελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή