Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει

Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβολή στον ελληνικό λαό αποτελούν οι αιτιάσεις όσων υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα από την έναρξη του προγράμματος, αναφέρει σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν αυτό εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο μετά τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον βέβαια η Ελλάδα τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ρέγκλινγκ στο άρθρο του αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος, εκτιμώντας ότι οι εκταμιεύσεις των δανείων θα παραμείνουν ξεκάθαρα κάτω του μέγιστου ποσού των 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος. Μετά την πιο πρόσφατη εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ, ο ESM έχει εκταμιεύσει συνολικά πάνω από 39 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος το 2015. Σε συνδυασμό, οι δύο μηχανισμοί κρίσης έχουν εκδώσει έκτακτα δάνεια άνω των 181 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Σημειώνεται ότι ο ESM και ο EFSF έχουν περίπου το 51% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ το πρόγραμμα του ESM θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση» την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση. Για αυτό τον λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες σταθεροποίησης, ακόμη και κατά την έβδομη χρονιά του προγράμματος. Η δημοσιονομική πρόοδος, όπως αναφέρει, είναι «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη», υπενθυμίζοντας ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού στο 0,7%, δηλαδή περίπου το ίδιο με τη Γερμανία.

Αυτό, όπως επισήμανε, δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το πιο σημαντικό από αυτά τα μέτρα ήταν οι αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε «μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια» αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ, συμπλήρωσε.

Μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», εφόσον η κυβέρνηση μείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε πως οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού του ESM με επιτόκια στο 1% και με ωριμάνσεις δανείων άνω των 30 ετών, επιτρέπουν στη χώρα να ξεπεράσει μια βαθιά κρίση χωρίς κόστη για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Στη χορήγηση των δανείων, ο μηχανισμός αντέγραψε τις μεθόδου του ΔΝΤ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν μόνο με αντάλλαγμα αυστηρών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Αλλά στη χρηματοδότηση των δανείων, ο ESM λειτουργεί κάπως διαφορετικά από το Ταμείο. Το οποίο παίρνει τα χρήματα από τα δάνειά τους προς τις κεντρικές τράπεζες των μελών του. Ο ESM ωστόσο, επισήμανε ο επικεφαλής του, έχει λάβει έγκριση για συνολικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ από τα 19 μέλη του. Πάνω από 80 δισ. από αυτά έχουν δοθεί. Ωστόσο ο μηχανισμός δεν χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια που έχει λάβει για να χορηγήσει δάνεια. Αντ’ αυτού, τα χρήματα λειτουργούν ως εγγύηση που στηρίζει την εξαιρετική βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ESM. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δανειστεί χρήματα με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τα δάνειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή