«Διαστημόπλοιο» των τριγμών

«Διαστημόπλοιο» των τριγμών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει το σχήμα διαστημόπλοιου και γι’ αυτό του έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο προσωνύμιο. Θεωρείται το πιο ακριβό γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κριτική που ασκείται περί σπατάλης και διαφθοράς στη Ρωσία με αφορμή τη φιλοξενία του Μουντιάλ του 2018.

Το στάδιο «Κρεστόφσκι» βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, θα φιλοξενήσει κάποιους από τους αγώνες του Μουντιάλ του 2018 και είχε αρχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη με αφορμή τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, η οποία άρχισε το 2007. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την παράδοσή του τον Μάρτιο του 2009, αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, η παράδοσή του κατέστη δυνατή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η καθυστέρηση της κατασκευής οφείλεται στους εξής λόγους:

• Στο ότι η Gazprom, που είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, αποσύρθηκε το 2009 και το κόστος κατασκευής μεταφέρθηκε στην τοπική κυβέρνηση.

• Στην αναμόρφωση του αρχικού σχεδίου και ειδικότερα στην επέκταση των θέσεων που από 40.000 έγιναν 68.134, ώστε να φιλοξενήσει αγώνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2017 και, κυρίως, για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2018.

• Στον θάνατο του αρχιτέκτονα που είχε φτιάξει τα αρχικά σχέδια.

• Στην αλλαγή των κατασκευαστικών εταιρειών, η οποία στη Ρωσία γίνεται συνήθως για να ευνοήσει έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα έναντι άλλου.

• Στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, το κόστος θα έφτανε τα 248,9 εκατ. δολάρια, αλλά στο τέλος εκτιμάται πως στοίχισε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια – ξεπερνώντας το κόστος του Ουέμπλεϊ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «Κρεστόφσκι», που ολοκληρώθηκε οκτώ χρονιά μετά τον αρχικό προγραμματισμό, είχε κατά 540% αυξημένο προϋπολογισμό. Το διάστημα της ολοκλήρωσης του έργου και ειδικότερα από το 2009 και μετά έχουν έρθει στη δημοσιότητα διάφορα περιστατικά διόλου κολακευτικά για του υπευθύνους της κατασκευής του «διαστημόπλοιου». Πρώην αντιδήμαρχος της περιοχής φέρεται να εισέπραξε 351.000 δολάρια για τη σύμβαση του φωτισμού του σταδίου.

Τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν αλλοδαποί εργάτες οι οποίοι εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Μηχανικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός της έντονης χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της οροφής. Ο αγωνιστικός χώρος ξηλώθηκε και αντικαταστάθηκε διότι απέτυχε να περάσει τον έλεγχο της FIFA. Οταν τελικά ο αγωνιστικός χώρος φτιάχτηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ορισμένοι παίκτες τον «αγάπησαν», όμως υπήρξαν και άλλοι που εξέφρασαν παράπονα.

Τα σκάνδαλα που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του συγκεκριμένου σταδίου το έχουν καταστήσει σύμβολο της διαφθοράς στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει ήδη μπει στο στόχαστρο, όπως και το Κατάρ, για τον «τρόπο» που η FIFA επί των ημερών του αποκαθηλωμένου για «διαφθορά» Σεπ Μπλάτερ τούς ανέθεσε τη διοργάνωση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο. Η κριτική που ασκείται για το συγκεκριμένο γήπεδο είναι σκληρή, είτε προέρχεται από τα ΜΜΕ της Ρωσίας είτε από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Πούτιν.

«Πουθενά στη Ρωσία δεν είχε κλαπεί περισσότερο χρήμα παρά κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτού του σταδίου», υποστηρίζει Ρώσος δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι βασικά προβλήματα ήταν τα οικονομικά. Ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Η διαφθορά κλέβει το μέλλον μας».

Ο Πούτιν, πάντως, πιστεύει ότι οι αγώνες του Μουντιάλ θα σκεπάσουν την κριτική που γίνεται για την υπερκοστολόγηση και θα κάνουν τους Ρώσους να ξεχάσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή