Ενταση και πάλι για την Παιδεία

Ενταση και πάλι για την Παιδεία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης βρίσκεται εκ νέου η Παιδεία, με την κυβέρνηση να επιχειρεί ριζικές αλλαγές που προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Εκκλησία και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.

Η ένταση εκδηλώθηκε αρχικώς επί Νίκου Φίλη όταν ο τότε υπουργός Παιδείας εξέφρασε την πρόθεσή του να «συρρικνώσει» και αλλάξει τον «κλασικό« τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. Ηρεμία επήλθε όταν βρέθηκε συμβιβαστική λύση, που μετατόπιζε πρακτικά τον χαρακτήρα του μαθήματος από ομολογιακό σε θρησκειολογικό. Υιοθετήθηκαν θεματικοί κύκλοι μέσω των οποίων οι μαθητές διδάσκονται τόσο τον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία όσο και το περιεχόμενο άλλων θρησκειών. Υστερα από περίοδο σχετικής ηρεμίας η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που πρακτικά κατάργησε τον νόμο Διαμαντοπούλου επαναφέροντας κατά πολλούς πανεπιστημιακούς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε προηγούμενες δεκαετίες, πυροδότησε την ένταση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις…προσδοκίες των «πιο αριστερών» του συνιστωσών, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάργηση της αριστείας διά της επιλογής σημαιοφόρου για τις παρελάσεις του δημοτικού μέσω κλήρωσης. Αδυνατώντας να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις –θέση υπέρ της οποίας πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί κατ’ επανάληψιν– λόγω της ιδεολογικής και πολιτικής θέσης του εταίρου της, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μέση λύση. Δεν καταργεί τις παρελάσεις, αλλά εξαλείφει την έννοια της αριστείας, αναθέτοντας τον ρόλο του σημαιοφόρου, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελούσε την επιβράβευση του άριστου μαθητή, στον πιο… τυχερό. Με το πρόσχημα της κατάργησης του ανταγωνισμού στις μικρές ηλικίες, η κυβέρνηση αποσυνδέει τη σημαία από τις άριστες μαθητικές επιδόσεις. Ταυτόχρονα καταργεί την έπαρση της σημαίας στα σχολεία. Το ζήτημα της τυχαίας επιλογής σημαιοφόρου δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει νέο, δριμύ κύμα αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Τριβές και εντός του κυβερνητικού σχηματισμού προκάλεσε το θέμα της σημαίας με τον Πάνο Καμμένο να επανατοποθετείται. Αρχικώς οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική, ούτε η Ελλάδα, η μεταμνημονιακή, για την οποία όλοι πρέπει να εργαζόμαστε και να έχουμε ένα όραμα, να είναι του “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”» και ότι «η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδας» προκάλεσαν αντιδράσεις. «Είμαστε σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό ορθόδοξο κράτος, ούτε Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», είπε ο κ. Βούτσης προκαλώντας τα ανακλαστικά του κ. Πάνου Καμμένου.

Στροφή 180 μοιρών

Μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Καμμένος είπε ότι «οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων». Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Καμμένος κάνοντας άλλη μια κυβίστηση δήλωσε: «Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να κρατούν τη σημαία. Δεν διαφωνώ με το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η σημαία δεν έχει να κάνει με την αριστεία, όλα τα παιδιά έχουν πλέον δικαίωμα να σηκώσουν τη σημαία». 

Με την επιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία μέσω κλήρωσης «καταστρατηγείται μία ομηρική αρχή, μία πανάρχαιη ελληνική αρχή, το αιέν αριστεύειν», δήλωσε και ο πρώην υπουργός Παιδείας και καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.Επεται συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή