«Φαντάσματα» επιστρέφουν στην αξιολόγηση

«Φαντάσματα» επιστρέφουν στην αξιολόγηση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος μιλούσε με εκπροσώπους των θεσμών τις προηγούμενες μέρες, διαπίστωνε ότι ένα θέμα κυριαρχούσε στη συζήτηση: η υπόθεση Γεωργίου. Η εξέλιξή της, με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του, ξύπνησε «φαντάσματα» των Greek statistics στην Ευρώπη και βάρυνε, ξαφνικά, την ήδη δύσκολη ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης.

Η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit, o οποίος επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα στατιστικά στοιχεία , στα οποία βασίζεται το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εκτιμάται ότι βελτίωσε κάπως το κλίμα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα Γεωργίου θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο  Euroworking Group, στις 4 Σεπτεμβρίου, ενόψει του Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό των θεσμών που εμφανίζονται να υπερασπίζονται τον Ανδρέα Γεωργίου πάει πέρα από το προσωπικό θέμα. Γι’ αυτούς ειναι αδιανόητο να αμφισβητηθούν τα στατιστικά στοιχεία, πάνω στα οποία δομήθηκε το πρόγραμμα στήριξης, γιατί τότε είναι σαν να ακυρώνεται το ίδιο το πρόγραμμα. Οσο κι αν η κυβέρνηση ενοχλείται, επομένως, απ’ την παρέμβαση για ένα θέμα που άπτεται της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι θεσμοί θα το κάνουν «σημαία», έως ότου εκλείψουν οι αμφισβητήσεις.

Η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν την υπόθεση Γεωργίου για να… ζωντανέψει το κλίμα της αξιολόγησης που ξεκινά το φθινόπωρο. Πολλά καυτά θέματα βρίσκονται ήδη στην ατζέντα της. Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τι θα γίνει με τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις επιδομάτων είναι δρομολογημένες, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Επιπλέον, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, ενδεχομένως και το εργασιακό θα είναι και πάλι στην ατζέντα του Ταμείου, καθώς –όπως εκτιμά οικονομικός παράγων– το ΔΝΤ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να επαναφέρει και να επιβάλει τα αγαπημένα του θέματα, που σκάλωσαν σε προηγούμενες αξιολογήσεις, πριν τον επώδυνο τοκετό για την αποχώρηση ή την παραμονή του στο πρόγραμμα.

Ως προς το άλλο μεγάλο θέμα, που απασχολεί το Ταμείο, την ελάφρυνση του χρέους, οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν δικαιολογούν αισιοδοξία μέχρι στιγμής.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Θα έχουν προηγηθεί μια επικοινωνία κυβέρνησης – θεσμών μέσα στον Σεπτέμβριο και η κάθοδος στην Αθήνα κάποιων τεχνικών κλιμακίων, αναφέρουν πηγές των θεσμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου και να πραγματοποιήσει άλλες δύο έως το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Δεν θα είναι εύκολο, παρά τη διαφημιζόμενη επιχειρηματολογίαν ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα έχει δημοσιονομικά θέματα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά που προκαλούν εμπλοκές. Αλλωστε, τα ίδια τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν ήδη για τις επικείμενες δυσκολίες. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζουν την υπόθεση Γεωργίου.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να βρει το χρονικό σημείο που θα είναι κατάλληλο για την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν προσανατολίζεται προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, η έξοδος θα στοχεύει απλώς στο να φτιάξει την «καμπύλη» των αποδόσεων και όχι στην άντληση νέου χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή