Η αντίδραση του Ταμείου για την υπόθεση Γεωργίου

Η αντίδραση του Ταμείου για την υπόθεση Γεωργίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ αντέδρασε προσεκτικά στην καταδίκη του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και απέφυγε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση «ως πάγια πολιτική», καθώς δεν θέλει να φανεί ότι προσπαθεί να επηρεάσει την ελληνική Δικαιοσύνη ή ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα πισωγυρίσματα στην αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Οπως δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ πρόσφατα υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της ώστε να προφυλάξει την αξιοπιστία της στατιστικής αρχής και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της».

Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν ωστόσο ακόμη μία δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του κ. Γεωργίου, για ψευδή βεβαίωση στοιχείων, η οποία έχει μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο θεωρούν αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου, αλλά και ότι αν το δικαστήριο τα αμφισβητήσει, το πρόγραμμα εκ των πραγμάτων θα βρεθεί στον αέρα. Η έντονη αντίδρασή τους έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να μην αμφισβητήσει τα στοιχεία, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής περιπέτειας του κ. Γεωργίου. Σε μια ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης, εξάλλου, οργανώσεις στατιστικολόγων και παλαιοί συνάδελφοί του συνεισέφεραν σε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τη νομική του εκπροσώπηση. Ενα δεύτερο ταμείο για τον ίδιο σκοπό άνοιξαν οι πρώην συμφοιτητές του κ. Γεωργίου στο Πανεπιστήμιο του Amherst. Υστερα από δικαστικές περιπέτειες ετών, όμως, και τα δύο ταμεία είναι πλέον άδεια.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel Νίκολας Βερόν, «είναι προφανές ότι ο κ. Γεωργίου έφερε ακεραιότητα στη στατιστική διαδικασία στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το τι γινόταν μέχρι τότε. Είναι λυπηρό διότι φαίνεται ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο διώκεται – επειδή έβαλε τη στατιστική ακρίβεια πάνω από τις πολιτικές επιδιώξεις».

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Βερόν, ο οποίος στο Τwitter χαρακτήρισε την απόφαση «τραγωδία» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η τελευταία «χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατέψει την ακεραιότητα των κυβερνητικών στατιστικών. Η υπόθεση Γεωργίου δείχνει ότι το υπάρχον σύστημα δεν επαρκεί. Είναι απλώς απαράδεκτο να διώκονται στατιστικολόγοι επειδή επέμειναν στα σωστά νούμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή