Το κορίτσι χωρίς όνομα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φίλος» μου στο Facebook έχει αναρτήσει τη φωτογραφία ενός όμορφου νεαρού κοριτσιού. Διαβάζω τη λεζάντα: «Δεν έχει σημασία πώς τη λένε. Ποιος νοιάζεται, άλλωστε; Το γεγονός είναι πως πλέον αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ! ΥΓ. Στα προσόντα της, εκτός από τα προφανή, είναι πως έχει διατελέσει πολιτευτής των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη». Το κορίτσι παραμένει χωρίς όνομα. Από κάτω άλλοι «φίλοι» κάνουν λάικ ή σχολιάζουν. Γιατί είναι έτσι ντυμένη, αν έχει δώσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία ως επαγγελματική, αν ξέρει από λεωφορεία, «ίσως έκανε πιάτσα στο τέρμα», να τη δούμε γυμνή κ.λπ. Στο αγελαίο χιούμορ συμμετέχουν αρκετές γυναίκες. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί κανείς δεν ενοχλείται από την παρατεταμένη ανωνυμία της, από την ειρωνική συμπεριφορά στα «προσόντα» της, από τον εικονικό «βιασμό» και τη συντονισμένη επίθεση. Γκουγκλάρω για να βρω το όνομά της. Ολγα Γιάννη.

Οι ιστοσελίδες που αναφέρονται στον διορισμό της είναι εξίσου απαξιωτικές. Σε μία από αυτές μάλιστα υπάρχει εκτενής αναφορά, με αφορμή την τοποθέτησή της στον ΟΑΣΘ, σε μια παλιότερη σεξουαλική επίθεση που είχε δεχθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα case study σεξισμού. Ξέρω ότι πολλοί αναγνώστες θα καγχάσουν. Γιατί ο σεξισμός είναι τόσο βαθιά εμπεδωμένος, είναι περίπου κυτταρικά ενσωματωμένος. Ισως γι’ αυτό είναι και ο πιο δύσκολα αναγνωρίσιμος ρατσισμός. Θα προσπαθήσω να δώσω έναν εμπειρικό, συναισθηματικό ορισμό του σεξισμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σεξισμός είναι όταν η πολιτική κριτική ασκείται σε συνθήκες πλήρους ανωνυμίας, με φωτογραφίες. Με τα αποδεικτικά στοιχεία της «ακαταλληλότητας», δηλαδή να βασίζονται όχι σε δηλώσεις, θέσεις ή τις λάθος σπουδές, αλλά στο βλέμμα, τη γάμπα, το ντύσιμο. Και όταν τελικά επιλέγονται δηλώσεις, να είναι η περιγραφή μιας σεξουαλικής επίθεσης. Ποιο είναι το μήνυμα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Είτε ότι η πολιτευτής των ΑΝΕΛ είναι ένα ψώνιο που φαντασιώνεται σεξουαλικές επιθέσεις είτε ότι είναι κατάλληλη μόνο για τέτοιου είδους ανδρική συμπεριφορά απέναντί της. Αρα δεν μπορεί να συγχρωτιστεί με οδηγούς λεωφορείων και να διοικήσει τις αστικές συγκοινωνίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Τέλος, το σημαντικότερο στοιχείο του σεξισμού είναι το εξής: το γεγονός ότι μου δημιουργείται η ανάγκη να υπερασπιστώ μια πολιτικό, με την οποία 99% μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και θεωρώ ότι απειλείται. Για να τσιτάρω κι εγώ, με τη σειρά μου, τον «φίλο» μου στο Facebook: «Δεν έχει σημασία πώς τη λένε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή