Βιρτζίνια: Κατακραυγή για τις «ίσες αποστάσεις» Τραμπ – «Εκτός γραμμής» η Ιβάνκα Τραμπ

Βιρτζίνια: Κατακραυγή για τις «ίσες αποστάσεις» Τραμπ – «Εκτός γραμμής» η Ιβάνκα Τραμπ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου – τόσο Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών – προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ουσιαστικά κράτησε ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ ουσιαστικά σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της «υπεροχής των λευκών» κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από πολλά χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Η δήλωση του Τραμπ έλεγε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα μπαράζ καταδίκης των λεγομένων του απ' όλο το πολιτικό φάσμα.

«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, μιλώντας από το γήπεδό γκολφ ιδιοκτησίας του στο Νιου Τζέρσεϊ. «Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών δεν απάντησε.

«Κύριε πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ. «Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό» σημείωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

Παράλληλα εξέχοντες Δημοκρατικοί αλλά και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών τόνισαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της «λευκής υπεροχής» εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για το που οδεύει η κατάσταση.

Διαφοροποίηση της Ιβάνκα Τραμπ

Τον «ρατσισμό, τα περί “ανωτερότητας της λευκής φυλής” και τους νεοναζί» κατήγγειλε η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια στιγμή που ο πατέρας της επικρίνεται για την αντίδρασή του στα βίαια επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν σε συγκέντρωση της άκρας δεξιάς και αντιδιαδήλωση ακτιβιστών το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια.

«Δεν πρέπει να υπάρχει θέση στην κοινωνία για τον ρατσισμό, τη λευκή ανωτερότητα και τους νεοναζί. Πρέπει να λειτουργούμε όλοι ως Αμερικανοί και να είμαστε μια χώρα ενωμένη», έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter.

Ερευνα του FBI

Εν τω μεταξύ οι αρχές των ΗΠΑ θα διεξαγάγουν έρευνα για τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν εξαιτίας της διοργάνωσης των λευκών εθνικιστών με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και πάνω από 35 τραυματίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή