Τρίτη νύχτα μάχης με τις φλόγες στην Αττική

Τρίτη νύχτα μάχης με τις φλόγες στην Αττική

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή στην Αττική, στην περιοχή του Καλάμου.

Η πυρκαγιά παρέμενε ανεξέλεγκτη εώς αργά το βράδυ της Τρίτης με τους άνδρες της πυροσβεστική να εστιάζουν στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς με κατεύθυνση το Πολυδένδρι και τις φλόγες να βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει την τάση να επεκτείνεται ταχύτατα. Ως εκ τούτου, εγινε αιτήμα στην Ευρωπαικό μηχανισμό Πολιτικής προστασίας για διεθνή συνδρομή με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα για δύο CL – 415, αεροσκάφη που διαθετεί η Γαλλία, η οποία απέρριψε το αίτημα λόγω των πυρκαγιών στην επικράτειά της. Παράλληλα, η Κύπρος προσεφέρθη να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. 

Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής έκανε γνωστό ακόμη, πως εγινε μια προσαγωγή, η οποία μετατράπηκε λίγο αργότερα σε σύλληψη, για εμπρησμό στην περιοχή της Παρνηθας, καθώς στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ο ύποπτος είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Την ίδια στιγμή,  έκανε έκκληση στους κατοίκους της των γύρω περιοχών να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Μάλιστα, η τροχαία Αττικής εξέδωσε απαγόρευση κυκλοφορίας σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου

Σπίτια στην περιοχή Σαλαμίδι εκκενώθηκαν καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα.

Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά μέχρι το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνεδράμαν από αέρος 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, τα οποία, ωστόσο σταμάτησαν τις πτήσεις με το τελευταίο φως της ημέρας.

Καμμένα σπίτια και δασικές εκτάσεις

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Την Τρίτη, εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Τρίτη νύχτα μάχης με τις φλόγες στην Αττική-1

Πολιτική αντιπαράθεση 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας». Εξάλλου, ήδη από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει την ανάγκη να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός.

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή