Aπεβίωσε η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Aπεβίωσε η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 97 ετών άφησε την τελευταία της πνοή το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου.

Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, ενώ η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, γεννήθηκε το 1920, σπούδασε Νομικά και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπαση του 1968 συντάχθηκε με το Γραφείο Εσωτερικού. Μεταπολιτευτικά έμεινε στην ΕΔΑ υπό τον Ηλία Ηλιού.

Υπήρξε μέλος του ΕΑΜ από το 1941 και του ΚΚΕ από το 1942. Την περίοδο του Εμφυλίου καταδικάστηκε δις εις θάνατον, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου δήλωσε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε την Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου, μια εξέχουσα μορφή της Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος, στην οποία πριν από λίγους μήνες αποδώσαμε το οφειλόμενο χρέος τιμής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Βουλής, ενώ και εκείνη μας τίμησε πολλαπλά όχι μόνο με την παρουσία της αλλά και με όσα είπε.

Η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου ήταν η μόνη επιζήσασα από τις οκτώ γυναίκες που εξελέγησαν βουλευτές στη μεταπολεμική Βουλή μέχρι τη δικτατορία. Ο αγώνας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και την ισότιμη θέση της γυναίκας ήταν συγκινητικός, ακατάβλητος και συνεπής μέχρι την τελευταία της στιγμή, σε μια πορεία ζωής γεμάτη προσφορά και αυτοθυσία».

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου, εξέφρασε με ανακοίνωση του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή