Εκτός στόχου τα έσοδα τον Ιούλιο

Εκτός στόχου τα έσοδα τον Ιούλιο

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός στόχου βρέθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, καθώς ήταν μειωμένα κατά 730 εκατ. ευρώ. Αιτία ήταν κυρίως το γεγονός ότι το 30% των φορολογουμένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος ως τις 31 Ιουλίου, που έληγε η προθεσμία.

H απόκλιση οφείλεται εν μέρει, κατά 240 εκατ. ευρώ και στις αυξημένες επιστροφές φόρων που έγιναν τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Κατά 490 εκατ. ευρώ, όμως, η απόκλιση οφείλεται στη μη είσπραξη εσόδων προ επιστροφών φόρων,  δηλαδή κυρίως στη μη είσπραξη του φόρου εισοδήματος.

Προβληματισμό προκαλεί όμως και η υστέρηση στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, που το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έφτανε τα 343 εκατ. ευρώ.

Πάντως, συνολικά, ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο εμφανίζει πλεόνασμα 3,053 δισ. ευρώ , έναντι στόχου για 2,098 δισ ευρω, κυρίως χάρη στην υστέρηση των δαπανών κατά 1,5 δισ ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή