Τι ζητούν οι επενδυτές από την Ελλάδα

Τι ζητούν οι επενδυτές από την Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Μεξικανός και μια Φινλανδή, επιχειρηματίες και οι δύο, με τις οικογένειές τους, συνδυάζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Γνωρίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε επιχειρηματική αποστολή στη Γερμανία και έμειναν σε επικοινωνία.

Ο Μεξικανός δραστηριοποιείται σε δύο εντελώς διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, στις νέες τεχνολογίες και στον τομέα των ποτών. Η Φινλανδή δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Τους συναντάμε στη Σαντορίνη. «Μείναμε στην Αθήνα πέντε μέρες, μας έκανε εντύπωση η ζωντάνια της πόλης. Είχαμε διαβάσει και ακούσει τόσα για τη σχεδόν δεκαετή βαθιά κρίση και περιμέναμε λίγο διαφορετική την πόλη.

Συναντήσαμε όμως μια πρωτεύουσα με κίνηση, κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, και νυχτερινή ζωή», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Τι αναζητάει ένας επενδυτής από μια χώρα προκειμένου να την επιλέξει;», είναι η επόμενη ερώτηση.

«Η γεωπολιτική θέση μιας χώρας, το μέγεθος της αγοράς, όχι τόσο στο σύνολό της αλλά σε επιμέρους τομείς της, η επάρκεια υποδομών, καθώς και παράγοντες όπως η διαφάνεια και η ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων που ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής μιας χώρας για επενδύσεις», μας απαντάει ο Μεξικανός.

«Οσο και να σας φανεί παράξενο, παράγοντες που υπερτονίζονται από τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, που σχετίζονται με πολιτικές εξελίξεις και την πορεία επιμέρους οικονομικών δεικτών, δεν είναι στην πρώτη γραμμή επιλογής. Εμείς ως όμιλος εταιρειών προτιμήσαμε να επεκταθούμε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ασίας που μπορεί να μην είναι και στην καλύτερη φάση από πλευράς οικονομίας, αλλά οι αγορές στους τομείς τεχνολογίας και ποτών που μας ενδιαφέρουν είναι τεράστιες λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, καθώς και μικρού ανταγωνισμού. Τις προτιμήσαμε από αγορές που η οικονομία ανθεί, όμως ήδη οι τοπικές αγορές στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε είναι κορεσμένες», μας αναφέρει. Και προσθέτει: «Μεγάλη σημασία έχει και η ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που προκύψουν. Θα πρέπει να επιλύονται γρήγορα, οι επενδυτές δεν επιθυμούν να σέρνονται οι επενδύσεις για χρόνια. Στόχος είναι το κέρδος και το κέρδος δεν μπορεί να περιμένει για πολύ», τονίζει χαρακτηριστικά. «Βεβαίως, μεγάλο ρόλο έχει και η ύπαρξη ενός σταθερού, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις φορολογικού πλαισίου.

«Στον τουρισμό τα έχετε όλα. Μεγάλο μέγεθος αγοράς, καλές υποδομές και επιλογές για όλα τα “πορτοφόλια". Κοιτάμε την ποιότητα και τη δυνατότητα να επενδύσουμε εκτός τουριστικής σεζόν σε περιοχές της Ελλάδος που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, κυρίως ορεινές που έχουμε εμπειρία στη χώρα μου», μας αποκαλύπτει.

Σημαντικό για έναν επενδυτή είναι να γνωρίζει ότι υπάρχει πραγματική βούληση από μέρους τη πολιτείας για ξένες επενδύσεις, για ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνον εξαγγελίες στα λόγια», μας αναφέρει. «Ηρθαμε εδώ στη Σαντορίνη να δούμε πώς ένα νησί κατάφερε μέσα σε τρεις δεκαετίες να σκαρφαλώσει στα πέντε κορυφαία τουριστικά brand name διεθνώς, ξεπερνώντας τοποθεσίες που για δεκαετίες ήταν στο επίκεντρο τους διεθνούς τουριστικού κύματος. Κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα στην καλντέρα μας λύνεται η απορία. Προσοχή, όμως, η κορυφή στον τουρισμό χρειάζεται μεγάλο αγώνα για να διατηρηθεί», μας επισημαίνουν καθώς μας αποχαιρετούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή