Πόσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια που πραγματοποιούν

Πόσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια που πραγματοποιούν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μέση δαπάνη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους το 2015 διαμορφώθηκε στα 287,35 ευρώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat. Η μέση δαπάνη των κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε στα 320 ευρώ. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Μάλτας ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι τους. Αναλυτικά, η υψηλότερη μέση δαπάνη καταγράφηκε στα ταξίδια των κατοίκων του Λουξεμβούργου η οποία έφθασε στα 740 ευρώ. Οι κάτοικοι της Αυστρίας ξόδεψαν κατά μέσον όρο 610 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους ενώ οι κάτοικοι της Μάλτας 590 ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα ξόδεψαν στις διακοπές οι Λετονοί καθώς η μέση ταξιδιωτική τους δαπάνη έφθασε τα 116,83 ευρώ.

Πάντως, αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πολύ μεγάλη μείωση που εμφανίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2005 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη των ξένων στην Ελλάδα έφθανε στα 745,7 ευρώ, το 2010 έπεσε στα 640,4 ευρώ και το 2015 στα 540,9 ευρώ. Η χειρότερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τουρισμού καταγράφηκε το 2016, οπότε η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 470,5 ευρώ. Επιπλέον, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου φέτος, η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,5% και περιορίστηκε στα 430,4 ευρώ. Σε ανταγωνιστικούς προς τη χώρα μας προορισμούς η μέση ταξιδιωτική δαπάνη κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τον περασμένο Μάιο έφθασε τα 987 ευρώ. Επίσης, στην Κύπρο η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφθασε τον Απρίλιο στα 662,06 ευρώ.

Η Ελλάδα φέτος, μετά την αποτυχημένη περυσινή τουριστική σεζόν, οπότε τα έσοδα μειώθηκαν κατά 919 εκατ. σε σχέση με το 2015, εκτιμάται ότι θα επανέλθει στη λίστα των διεθνών προορισμών με αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων κάνουν λόγο για εισπράξεις άνω των 14 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή