Γύρισαν την πλάτη σε χρυσό, γιεν, φράγκο οι επενδυτές

Γύρισαν την πλάτη σε χρυσό, γιεν, φράγκο οι επενδυτές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην κανονικότητα χθες στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά την παρέμβαση της Κίνας υποχώρησε η ανησυχία για τις εντάσεις ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον. Ετσι οι επενδυτές επέδειξαν και πάλι διάθεση για ανάληψη ρίσκου και γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια του ελβετικού φράγκου, του χρυσού και του γιεν. «Ολα είναι σχετικά ήσυχα στο γεωπολιτικό τοπίο και φαίνεται πως αυτό θα διαρκέσει», σχολίασε σχετικά ο Κιτ Τζιουκς, αναλυτής της Societe Generale, και τόνισε πως οι αγορές προσπαθούν να επανέλθουν στη συνήθη κατάσταση.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε πάνω από 0,8% έναντι του δολαρίου – η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων – με το δολάριο να κυμαίνεται το βράδυ στο 0,9699 ελβετικό φράγκο. Στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων και καθώς κλιμακωνόταν η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ, το ελβετικό φράγκο είχε ανατιμηθεί κατά 1%. Ομοίως ο χρυσός έχανε χθες τα κέρδη που είχε καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα καθώς το βράδυ κυμαινόταν στα 1.283,76 δολάρια η ουγκιά. Στην αντίθετη πορεία, το δολάριο που άρχισε και πάλι να προσελκύει τους επενδυτές ενισχυόμενο έναντι του ευρώ που κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1779 δολάριο. Ενισχύθηκε, άλλωστε, και έναντι του ασφαλούς καταφυγίου του γιεν και το βράδυ κυμαινόταν στα 109,48 γιεν.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν κέρδη και λίγο πριν από το κλείσιμο σημείωναν όλες άνοδο σαφώς άνω του 1% εκτός από το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης κινούνταν ανοδικά σημειώνοντας κέρδη 1,34%, με τις αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης, FTSE MIB και IBEX 35, να σημειώνουν κέρδη της τάξης του 1,96% και 1,72% αντιστοίχως. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού κινούνταν επίσης ανοδικά σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,24% . Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωνε άνοδο 0,89% καθώς τον ανέσυραν από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των ορυχείων. Ειδικότερα ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου στην αγορά του Λονδίνου σημείωνε άνοδο 1,3% και ο κλάδος των ορυχείων κατά 1%. Με άνοδο άνοιξε, άλλωστε, και η Wall Street, αλλά η Τζέινι Φόλεϊ, αναλύτρια συναλλάγματος στη Rabobank International, προειδοποιεί πως η ανάκαμψη στις αγορές ενδέχεται να αποδειχθεί «βραχύβια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή