Αυστηρότεροι κανόνες για εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους

Αυστηρότεροι κανόνες για εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υιοθέτηση αυστηρότερων διαδικασιών για την έγκριση εξαγορών από ξένους επενδυτές οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος της είναι να θωρακίσει στρατηγικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται να ανακοινώσει σειρά μέτρων σε προγραμματισμένη ομιλία του τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπισθούν ανεπάρκειες στο νομικό «οπλοστάσιο» της Ε.Ε.

Μία από τις νομικές δικλίδες ασφαλείας που εξετάζονται είναι ο συντονισμός των διαδικασιών αξιολόγησης των εξαγορών από τα κράτη-μέλη, ώστε να χρησιμοποιούνται κοινά κριτήρια για την έγκριση ή όχι συμφωνιών μεταξύ ξένων και εγχώριων εταιρειών που μπορεί να αποβούν «επικίνδυνες» στην εθνική ασφάλεια ή συγκεκριμένους κλάδους μιας χώρας-μέλους. Μία ακόμη δικλίδα ασφαλείας είναι η αξιολόγηση εξαγορών από κοινή ευρωπαϊκή αρχή αν αφορά ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ έχει εμποδίσει ορισμένες κινεζικές εξαγορές στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και δεν διστάζει να μπλοκάρει συμφωνίες με ξένους επενδυτές που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην πώληση της εταιρείας τεχνολογίας Aixtron σε κινεζικά συμφέροντα. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea. 

Η έντονη παρουσία των Κινέζων στην Ευρώπη, μέσω εξαγορών, προβληματίζει την πολιτική ελίτ της Ε.Ε. Σκοπός της Ε.Ε. είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω φόβων μήπως η Κίνα αποκτήσει προβάδισμα σε κρίσιμους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Mercator στην Κίνα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις Κινέζων στην Ε.Ε. έφθασαν τα 35 δισ. ευρώ το 2016, αντανακλώντας αύξηση πάνω από 75% σε σχέση με το 2015.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εκφράσει την ανάγκη εντατικότερων ελέγχων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών με στρατηγικό ρόλο στην Ε.Ε. από εταιρείες που ελέγχονται από το κινεζικό κράτος.

Προς το παρόν, μόνον 13 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε διαθέτουν τα νομικά «εφόδια» για να ελέγχουν αν εξαγορές ή άλλες επενδύσεις από το εξωτερικό θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα δημόσια αγαθά τους. Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. με τη λήψη μέτρων. Οι σκανδιναβικές χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν επιθυμούν τη θέσπιση νομικών περιορισμών, σε αντίθεση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή