«Μάχες» με τη φωτιά σε μέτωπο 25 χιλιομέτρων

«Μάχες» με τη φωτιά σε μέτωπο 25 χιλιομέτρων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν αυτή επεκταθεί νότια προς Καπανδρίτι και δυτικά προς την εθνική οδό και την Πάρνηθα κατέβαλαν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυροσβέστες σε Κάλαμο και Βαρνάβα. Τα δύο κύρια μέτωπα εντοπίζονταν κοντά στους οικισμούς Βλαστός, βόρεια του Καλάμου, και τον οικισμό Μικροχώρι μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων είχε ξεπεράσει –χθες το μεσημέρι– στα 35.000 στρέμματα και το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτεινόταν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 150 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 60 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και πάνω από 50 υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στη διάρκεια της ημέρας, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη και σημαντικός αριθμός ελικοπτέρων (από 4 έως 7).

Η πυρκαγιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των συχνών αλλαγών στην ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων, καθώς και της πυκνής βλάστησης στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ χθες νωρίς το πρωί η πυρκαγιά μαίνονταν κοντά στις περιοχές Μετόχι και Σέσι Γραμματικού, το απόγευμα το μέτωπο κατευθυνόταν εκ νέου προς τους οικισμούς Μικροχώρι και Αγιοι Απόστολοι.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Πυροσβεστικής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων». Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης περιέγραψε στην «Κ» ότι «η διεύθυνση των ανέμων και άρα η πορεία της πυρκαγιάς άλλαξε δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας» και προσέθεσε ότι η επιχείρηση κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος και διάσπαρτες κατοικίες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρομοίαζαν την πυρκαγιά στον Κάλαμο με εκείνη που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2009 στο Γραμματικό και είχε αποτεφρώσει πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους. Απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν στελέχη της αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής για καθυστερημένη ανταπόκριση κυρίως των εναερίων μέσων, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι «από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή να απογειωθούν πυροσβεστικά ελικόπτερα» και προσέθεσαν ότι μέρος των αρχικών προσπαθειών είχαν ως στόχο την ασφαλή εκκένωση κατασκηνώσεων ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φωτιές των τελευταίων ωρών εντάσσονται σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επεσήμαναν χθες τα εξής: «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι η φωτιά στον Κάλαμο οφείλεται σε εμπρησμό. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι λίγο μετά την έναρξή της ένα νέο μέτωπο ξεπήδησε στην περιοχή των Αφιδνών. Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό έλεγχο πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, κάτι παρόμοιο έγινε και χθες: «Το μεσημέρι δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη θέση “Κοτρώνι” του Μαραθώνα, κοντά στη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Ελέγχθηκαν έγκαιρα καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε κίνδυνος να ενωθούν με τις πυρκαγιές σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Γραμματικό».

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί προσήχθη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ένας άνδρας και ανακρίνονταν ως ύποπτος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην Καισαριανή. Από την έρευνα των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής είχαν προκύψει ενδείξεις ανάμειξής του στην πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στις παρυφές του Υμηττού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή