Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίνε» την κυβέρνηση για αδυναμία συντονισμού και ολιγωρία στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών οι επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Μαζί με αυτήν κάηκαν ο Κάλαμος, ο Βαρνάβας, η Ζάκυνθος, όπως και τα Κύθηρα και η Μάνη, γεγονός που θύμισε με παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αφενός την οργή του για την ανικανότητα της κυβέρνησης και αφετέρου τη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους πολίτες των φλεγόμενων περιοχών, ενώ το βράδυ της Κυριακής τα σχόλια του Νίκου Τόσκα περί «σχεδίου αποσταθεροποίησης» προκάλεσαν νέα αντιπαράθεση της Πειραιώς με τον αρμόδιο υπουργό, λίγα μόλις 24ωρα από τη σύγκρουση σε υψηλούς τόνους που είχε προκαλέσει η πυρκαγιά στα Κύθηρα. «Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας, αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. το βράδυ της Κυριακής μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter, την ώρα που η Ν.Δ. κατηγορούσε τον κ. Τόσκα ότι ο ίδιος είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας και τον καλούσε να καταθέσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. «Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων», ήταν το σχόλιο της Ν.Δ. που επέμεινε και πάλι στην ανάγκη η κυβέρνηση «να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών». Την ίδια ώρα, κύκλοι της Πειραιώς δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής η συνήθως δραστήρια ΕΡΤ δεν διέκοψε το πρόγραμμά της για να ενημερώσει για τα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς είχε θέσει από νωρίς το θέμα της ετοιμότητας των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και του επιχειρησιακού σχεδιασμού ενόψει της θερινής περιόδου. Σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βασίλης Κικίλιας προς τον κ. Τόσκα στις αρχές Ιουνίου, ζητούσε στοιχεία για τα εναέρια μέσα που βρίσκονταν στη διάθεση του πυροσβεστικού σώματος και πού είχαν τοποθετηθεί, ενώ σημείωνε ότι εκκρεμούσε ο διαγωνισμός των προβλεπόμενων, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος, ελικοπτέρων.

«Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, επικρίνοντας την κυβέρνηση για ανύπαρκτο συντονισμό και μεγάλες ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης. Η Χαρ. Τρικούπη έκανε λόγο για ανικανότητα «μαζί με ανευθυνότητα και ολιγωρία που οδηγούν σε πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες». Το βράδυ της Κυριακής η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. «Η φωτιά κατακαίει την Ελλάδα και τις περιουσίες των ανθρώπων γιατί δεν υπήρξε σχέδιο πρόληψης και επικρατεί απόλυτο χάος στον συντονισμό», σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως το ότι οι μεγάλες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις δείχνει «την παντελή έλλειψη οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού». Την ίδια ώρα, η Σεβαστουπόλεως σε ανακοίνωσή της θύμιζε ότι από τις 22 Μαΐου ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός είχε απευθύνει ερώτηση προς τον κ. Τόσκα για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ζητούσε να μάθει το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει της θερινής περιόδου. Ο Περισσός σε ανακοίνωσή του κάλεσε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή «να λάβουν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική και «για τα μέτωπα που εξελίσσονται στην υπόλοιπη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή