Ο θλιβερός φετινός απολογισμός της φωτιάς

Ο θλιβερός φετινός απολογισμός της φωτιάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει μέρα με τη μέρα το θλιβερό άθροισμα των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, οι φωτιές στη Ζάκυνθο, αλλά και στην Αμαλιάδα και την Κεφαλονιά, που φούντωσαν τις δύο προηγούμενες μέρες, έρχονται να προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στη μαύρη λίστα των καμένων του 2017, αν και δεν έχει γίνει ακόμα η αποτίμηση της καταστροφής που επέφεραν.

Τι είχε προηγηθεί φέτος, πριν από το τελευταίο καυτό διήμερο; Μέχρι πρότινος η πιο καταστροφική πυρκαγιά ήταν στο νησί των Κυθήρων 4-7 Αυγούστου, όπου κάηκαν 23.400 στρέμματα, εκ των οποίων 47% ήταν με χαμηλή/θαμνώδη βλάστηση, επιφάνειες με λίγη βλάστηση 20%, αγροτική γη 26% και καλλιέργειες 7% (πηγή Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).

Στον Κότρωνα και στη γύρω περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στην αμέσως επόμενη πιο καταστροφική πυρκαγιά φέτος, κάηκαν 18.500 στρέμματα στις αρχές Ιουλίου (χαμηλή/θαμνώδης βλάστηση 63%, ετερογενής αγροτική γη 22% και μόνιμες καλλιέργειες 15%).

Στα Καλύβια Θορικού της Ανατολικής Αττικής κάηκαν στις 31 Ιουλίου 3.300 στρέμματα, κατά 85% με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και 15% ετερογενής αγροτική γη. Την επόμενη ημέρα, 1η Αυγούστου, στις Σπέτσες κάηκαν 730 στρέμματα, κυρίως θαμνώδης έκταση (93%).

Η πολύπαθη Ζάκυνθος δοκιμάστηκε φέτος από πυρκαγιές και τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές EFFIS, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου στις Ορθονιές Ζακύνθου αποτέφρωσε 5.090 στρέμματα δασικών κι όχι μόνο εκτάσεων.

Από 7 έως και 15 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, επισημαίνεται πως «η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε με φωτιές που εκδηλώθηκαν η μία μετά την άλλη και οι οποίες ήδη άφησαν πίσω τους τη στάχτη χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και θαμνώδους έκτασης».

Επίσης, η πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαγονήσι έκαψε 4.730 στρέμματα, ενώ οι πυρκαγιές στην Κω και στην Κέρκυρα μετέτρεψαν σε στάχτη 2.340 και 1.310 στρέμματα αντίστοιχα. Στον Κίσσαμο Χανίων στις 14 Ιουλίου αποτεφρώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 2.300 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Ο φετινός Ιούνιος και Ιούλιος είχαν σημαντικά περιστατικά βροχοπτώσεων, γεγονός που περιόρισε την απειλή εκτεταμένων πυρκαγιών, κάτι που βλέπουμε να εκδηλώνεται τον Αύγουστο, και γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Ας σημειωθεί πως πέρυσι τον Ιούλιο του 2016 είχαν αποτεφρωθεί περίπου 150.000 στρέμματα δασικής και αγροτολιβαδικής έκτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή