Παραμένει στο Οικονομικών ο Τσακαλώτος

Παραμένει στο Οικονομικών ο Τσακαλώτος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης, για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του». Επιστρατεύοντας το χιούμορ, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε την Κυριακή να βάλει τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί σχεδιαζόμενης μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών σε άλλη κυβερνητική θέση, στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Η επίμονη φημολογία για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο προκάλεσε ενόχληση και στην κυβερνητική ηγεσία αλλά και στους εμπλεκόμενους υπουργούς, ιδιαίτερα καθώς οι πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης αναβάθμισης του υπουργού Οικονομικών άνοιγαν ένα κύκλο μεγάλων ανακατατάξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όχι μόνο με όρους πλήρωσης του οργανογράμματος αλλά, κυρίως, με όρους ισχύος και συσχετισμού δυνάμεων των στελεχών της.

«Η χθεσινή ανακοίνωση σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να αλλάξει θέση», ήταν το σχόλιο στελέχους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Η συντήρηση μιας συζήτησης για αλλαγή στη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, πέραν της όποιας ενδοκυβερνητικής αναστάτωσης, για το Μαξίμου είχε μια πολύ πιο σοβαρή επίπτωση. Ο κ. Τσακαλώτος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους τους. Η φημολογούμενη αντικατάστασή του προκάλεσε προβληματισμό, ο οποίος έφθασε μέχρι την κυβερνητική ηγεσία, η οποία το τελευταίο που επιθυμεί είναι να ανοίξει αυτή τη στιγμή συζήτηση για το εάν αποτελεί πραγματικά βούληση και πρόθεσή της να ολοκληρωθεί ομαλά και έγκαιρα ο οδικός χάρτης που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματος σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Πάντως, ανεξαρτήτως της πρόθεσης του Μαξίμου να κλείσει τη συζήτηση περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός παραμένει στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα για το προσεχές διάστημα. Μάλιστα, ορισμένοι σπεύδουν να επισημάνουν ότι εάν ο πρωθυπουργός είχε κινηθεί –όπως του είχαν εισηγηθεί συνεργάτες του– ταχύτερα και αιφνιδιαστικά, θα είχε αποφύγει την ενίσχυση ενδοκυβερνητικών μετώπων που, όσο διαρκεί η συζήτηση περί επικείμενων αλλαγών, θα συντηρούνται σε μια προσπάθεια επηρεασμού των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν.

Οσον αφορά την ανακοίνωση ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, γνώστες του συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφέρουν ότι οποιαδήποτε μετακίνησή του, πέραν αυτής σε θέση αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, θα εθεωρείτο υποβιβασμός. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τον κίνδυνο να αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος. Ομως, το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας θα ήταν να δυσαρεστήσει ένα στέλεχος που έχει δείξει ότι δεν διστάζει να ασκεί κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή