ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς εμπόδια η εξέταση Οncotype σε καρκινοπαθείς

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κανονικά αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού η εξέταση «Oncotype DX», παρά την πρόσφατη ανάκληση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας αποδίδεται η σχετική δαπάνη στους δικαιούχους. Ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφό του προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, διευκρινίζει ότι μέχρι την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, η διαχείριση των αιτημάτων των δικαιούχων και η κάλυψή τους θα εξακολουθεί να γίνεται με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, που είναι η διαβίβαση του αιτήματος του ασφαλισμένου από τις περιφερειακές διευθύνσεις στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, η εξέταση του αιτήματος από το ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο και η έγκριση της δαπάνης από το Δ.Σ. του οργανισμού σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης του συμβουλίου.

Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στους ασθενείς η προ μηνός ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την κάλυψη της εξέτασης. Η ανάκληση έγινε προκειμένου να «συμμορφωθεί» το υπουργείο σε απόφαση του ΣτΕ που ζητεί να αρθεί ο ηλικιακός περιορισμός των 65 ετών για την αποζημίωση της εξέτασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, την περασμένη εβδομάδα σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προανήγγειλε την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα διευρύνει τα ηλικιακά όρια για την εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δοκιμασία «Oncotype DX» συμβάλλει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η συγκεκριμένη εξέταση-δοκιμασία έχει λάβει έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη κ.ά.). Το κόστος της σήμερα ανέρχεται στα 3.800 ευρώ, και ο ασφαλισμένος συμμετέχει στη δαπάνη κατά 20%, δηλαδή με περίπου 760 ευρώ. Σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα, ο ασφαλισμένος πληρώνει ο ίδιος την εξέταση και εν συνεχεία του επιστρέφεται το 80% από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ο οργανισμός επανεξετάζει όλο το πλαίσιο αποζημίωσης της εξέτασης σε ασφαλισμένους. Ηδη η προμηθεύτρια εταιρεία έχει κληθεί από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ να καταθέσει τις προτάσεις της για την υπογραφή σύμβασης με τον οργανισμό εντός του φθινοπώρου. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διασφαλίσει χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης της εξέτασης και παράλληλα διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, πιθανόν με τη δυνατότητα να υποβάλλονται στη δοκιμασία και ασθενείς με άλλους τύπους καρκίνου. Εφόσον υπάρξει σύμβαση με την εταιρεία οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την εξέταση, αφού θα αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ