Υποχώρηση Λευκού Οίκου μετά τη βία

Υποχώρηση Λευκού Οίκου μετά τη βία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ είχε η δολοφονία 32χρονης γυναίκας από οπαδό ακροδεξιάς οργάνωσης, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στους δρόμους του Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Το Σάββατο, ακροδεξιές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στη μικρή πόλη για να διαμαρτυρηθούν κατά της αποκαθήλωσης ανδριάντα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, επικεφαλής του στρατού των Νότιων κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Μεταξύ των διαδηλωτών περιλαμβάνονται και μικρές, ιδιαίτερα βίαιες, οργανώσεις νεοναζί, μέλη των οποίων συγκρούονται με αντιρατσιστές διαδηλωτές στους δρόμους του Σάρλοτσβιλ.

Στις έξι το απόγευμα, 20χρονος οδηγός αυτοκινήτου πέφτει πάνω στο πλήθος των αριστερών διαδηλωτών, προκαλώντας τον θάνατο της 32χρονης Χέδερ Χέγερ και τον τραυματισμό είκοσι ανθρώπων. Ο δράστης εγκαταλείπει τον τόπο της επίθεσης.

Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία του Σάρλοτσβιλ συλλαμβάνει τον 20χρονο Τζέιμς Αλεξ Φιλντς από το Οχάιο, στον οποίο απαγγέλλει κατηγορίες ανθρωποκτονίας, σωματικών βλαβών και εγκατάλειψης θύματος.

Ο πρόεδρος Τραμπ, από τη μεριά του, αποφεύγει να τοποθετηθεί σαφώς πάνω στο περιστατικό, αρκούμενος να καταδικάσει «κάθε επίδειξη μίσους από όπου και αν προέρχεται». Η σύντομη αυτή δήλωση προκαλεί έντονες αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, με προσωπικότητες των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών να καταδικάζουν την αμφιλεγόμενη στάση του προέδρου.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος Πενς δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κολομβία ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στο μίσος και τη βία, τους οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν.

Ο δράστης της επίθεσης Τζέιμς Αλεξ Φιλντς είναι 20 ετών και μεγάλωσε στο Κεντάκι με τη μητέρα του. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Φιλντς είναι οπαδός της οργάνωσης Αμερικανική Πρωτοπορία, που μάχεται κατά της πολυπολιτισμικότητας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν από λευκούς Ευρωπαίους. Ο Φιλντς ενδιαφερόταν για το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, εκφράζοντας τον αμέριστο θαυμασμό του για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο εμπνευστής της ακροδεξιάς διαδήλωσης Μάθιου Χάιμπαχ διατηρεί δεσμούς με το κόμμα της Χρυσής Αυγής και τα ηγετικά του στελέχη, έχοντας μάλιστα επισκεφθεί στην Αθήνα τον ηγέτη της Νίκο Μιχαλολιάκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή