Βελιγράδι καλεί Πρίστινα σε συμβιβασμό

Βελιγράδι καλεί Πρίστινα σε συμβιβασμό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Συμβιβασμό προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση για το Κόσοβο, που μπλοκάρει τις ελπίδες της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε., προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και στενός σύμμαχος του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς. Η Σερβία, στην οποία πολλοί θεωρούν το Κόσοβο κοιτίδα της δικής τους χώρας και της χριστιανορθόδοξης πίστης, αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας και μπλοκάρει τη συμμετοχή του κρατιδίου σε οργανισμούς όπως η Interpol και η UNESCO. Η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα, όμως, θεωρείται σημαντικός όρος για την προσέγγιση της Σερβίας με την Ε.Ε., την οποία το Βελιγράδι έχει θέσει ως προτεραιότητά του.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Vecernje Novosti, ο Ιβιτσα Ντάσιτς προτείνει η χώρα του να αναζητήσει τη λύση της αυτονομίας για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, ένα καθεστώς προστασίας για τα ορθόδοξα μοναστήρια και χρηματικές αποζημιώσεις για τις σερβικές διεκδικήσεις όσον αφορά βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σταθμούς ενέργειας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Πρίστινα. Οι περισσότεροι Αλβανοί του Κοσόβου αντιτίθενται στην ευρύτερη αυτονομία των σερβικών περιοχών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί η επιρροή του Βελιγραδίου. Τα σχόλια του Ντάσιτς απηχούν την έκκληση για εθνικό διάλογο πάνω στο θέμα του Κοσόβου που έχει απευθύνει ο Βούτσιτς, ο οποίος είναι επικεφαλής της σερβικής ομάδας των συνομιλιών για την επίλυση των διμερών διαφορών υπό την εποπτεία της Ε.Ε.

Το Κόσοβο αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μία δεκαετία μετά τη νατοϊκή επέμβαση. Αυτή τη στιγμή 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κόσοβο, κυρίως στον Βορρά, και αντιτίθενται στις Αρχές της Πρίστινας. Η Σερβία έχει αποφύγει επίσημες προτάσεις για τη διχοτόμηση του Κοσόβου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εγκαταλείπει τη διεκδίκηση ολόκληρης της επικράτειάς του, στην οποία επιμένει με βάση το Σύνταγμά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή