Το ρολόι του Big Ben θα μείνει σιωπηλό τέσσερα χρόνια

Το ρολόι του Big Ben θα μείνει σιωπηλό τέσσερα χρόνια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καμπάνα του Big Ben, του γνωστού πύργου του ρολογιού στο βρετανικό κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, θα σταματήσει από το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου να χτυπάει για τέσσερα χρόνια, όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης, ανακοίνωσε χθες η Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα μεγάλα σφυριά που χτυπούν την τεράστια καμπάνα των 3,7 τόνων κάθε ώρα σχεδόν αδιάκοπα εδώ και 157 χρόνια θα αποσυνδεθούν από το ρολόι και θα κλειδώσουν, αλλά τα νταν νταν θα συνεχίζουν να ηχούν για σημαντικά γεγονότα, όπως είναι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

Ο Στιβ Τζαγκς, ο επιστάτης του Μεγάλου Ρολογιού, διευκρινίζει ότι με τις εργασίες θα διασφαλισθεί για πολλά χρόνια το ίδιο το ρολόι, αλλά και το σπίτι του, το Ελίζαμπεθ Τάουερ. Το επιβλητικό μέγαρο του Ουέστμινστερ, στην όχθη του Τάμεση, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και τουριστικό πόλο έλξης. Ο Στιβ Τζαγκς καλεί το κοινό να βρεθεί την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου για να ακούσει τα τελευταία «νταν νταν» του Big Ben. O Ελίζαμπεθ Τάουερ, που είναι ήδη περιβεβλημένος με σκαλωσιές, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, το ρολόι που φιλοξενεί το Big Ben θα αποσυναρμολογηθεί και κάθε ένας από τους μηχανισμούς του θα εξετασθεί και θα συντηρηθεί, οι τέσσερις δίσκοι του θα καθαριστούν και θα επιδιορθωθούν, το σιδερένιο πλαίσιο και οι δείκτες θα ανανεωθούν.

Με ηλεκτρικό μηχανισμό

Ενας από τους δίσκους του ρολογιού θα παραμένει σε λειτουργία για να δείχνει σιωπηλά την ώρα. Θα κινείται με ηλεκτρικό μηχανισμό μέχρι την αποκατάσταση του παραδοσιακού μηχανισμού του ρολογιού. Ολες οι άλλες καμπάνες που χτυπούν κάθε 15 λεπτά θα μείνουν επίσης σιωπηλές κατά τη διάρκεια των εργασιών, που θα ολοκληρωθούν το 2021, όταν ο γνωστός ήχος του Big Ben θα ακουστεί και πάλι.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του προγράμματος ανακαίνισης, θα τοποθετηθούν στο κτίριο και κουζίνα όπως εξάλλου και ένα λουτρό, ενώ πρόκειται να ανακαινισθεί και το Αϊρτον Λάιτ που λάμπει όποτε το Κοινοβούλιο συνεδριάζει.

Την ίδια στιγμή, ο ραδιοφωνικός σταθμός BBC radio 4 που μεταδίδει τις καμπάνες του Μπιγκ Μπεν ανακοίνωσε ότι όσο το ρολόι παραμένει σιωπηλό θα μεταδίδεται μαγνητοφωνημένος ο ήχος της καμπάνας. Ο επικεφαλής του σταθμού, Ντένις Νόουλαν, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μελετήθηκαν αρκετές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι οι καμπάνες του Συμβουλίου του Νότιγχαμ. «Βρεθήκαμε πολύ κοντά στο να επιλέξουμε τις καμπάνες του Συμβουλίου του Νότιγχαμ», δήλωσε ο επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του καναλιού, «μετά τη μελέτη πολλών εναλλακτικών λύσεων αποφασίσαμε ότι η καλύτερη είναι η μαγνητοφώνηση του χτυπήματος των καμπάνων του Μπιγκ Μπεν και η αναπαραγωγή του τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή