Τεστ αίματος για ταχεία διάγνωση καρκίνου

Τεστ αίματος για ταχεία διάγνωση καρκίνου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος για την ταχεία διάγνωση του καρκίνου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που η νόσος παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται. Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα τις γενετικές μεταλλάξεις σε μικροσκοπικά τμήματα του DNA, τα οποία απελευθερώνονται στο αίμα από τα καρκινικά κύτταρα. Το άκρως ευαίσθητο νέο τεστ (με την ονομασία Single color digital PCR) απαιτεί ελάχιστο αίμα του ασθενούς και είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμη και τρία μόνο μόρια που φέρουν καρκινικές μεταλλάξεις. Επιπλέον μπορεί να εξατομικευθεί, ώστε να αναγνωρίζει μόνο μεταλλάξεις μοναδικές για κάθε επιμέρους καρκίνο. Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ογκολογίας Χανλί Τζι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής διαγνωστικής Journal of Molecular Diagnostics. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα μοριακά διαγνωστικά τεστ όπως αυτό που ανέπτυξαν θα επιτρέψουν οι ασθενείς να παρακολουθούνται εύκολα σε κάθε επίσκεψή τους στον γιατρό, πράγμα που θα διευκολύνει την ταχεία διάγνωση της τυχόν επέκτασης του καρκίνου. Το νέο τεστ είναι σχετικά φθηνό και απλό, χωρίς να απαιτεί μεγάλη εκπαίδευση για την ανάλυσή του και μπορεί να γίνει από κάθε εργαστήριο.

Την ίδια στιγμή και πάλι από το επιστημονικό πεδίο, μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αποδεικνύει ότι η λήψη της βιταμίνης Β3 μπορεί να αποτρέψει τις αποβολές και τη γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βίκτορ Τσανγκ στο Σίδνεϊ κάνουν λόγο για διπλό επίτευγμα, καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν και την αιτία αλλά και μια προληπτική μέθοδο. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο γεννιούνται 7,9 εκατομμύρια μωρά με γενετικές ανωμαλίες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη των αιτιών θα έχει πολλά οφέλη. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορούν επί του παρόντος να κάνουν συστάσεις προς τις εγκύους. Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, ανέλυσαν το DNA τεσσάρων οικογενειών στις οποίες οι μητέρες είχαν γεννήσει παιδιά με διάφορες ανωμαλίες ή είχαν υποστεί πολλαπλές αποβολές. Οι ερευνητές απομόνωσαν κάποιες μεταλλάξεις οι οποίες, όπως λένε στη μελέτη με τα ποντίκια, μπορέσαν να αποκατασταθούν με τη λήψη νιασίνης, δηλαδή βιταμίνης B3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή