NEWSLETTER

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφορική ιστορία

Δεν είναι η πρώτη βιογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ, όμως το νέο βιβλίο του ιστορικού της ρέγκε Ρότζερ Στέφενς έχει την ιδιαιτερότητα ότι βασίζεται αποκλειστικά σε συνεντεύξεις με 75 συγγενείς, συνεργάτες, συνταξιδιώτες και ερωμένες του διάσημου μουσικού. Παρότι οι μαρτυρίες τους είναι συχνά αντικρουόμενες, φροντίζει να αποκαταστήσει την αλήθεια (τουλάχιστον όπου αυτό είναι δυνατόν) αντλώντας στοιχεία από την πολυετή έρευνα του. Με τίτλο «So Much Things to Say: The Oral History of Bob Marley», το βιβλίο αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Μάρλεϊ, τη γνωριμία του με τα μέλη των Wailers και την αδιαφορία του για τα χρήματα, τα οποία πρόσφερε γενναιόδωρα σε όποιον τα είχε ανάγκη.

Πρόστιμο στο μετρό Λονδίνου

H πρόθεση των εμπνευστών της καμπάνιας ήταν να στείλουν ένα μήνυμα ανεκτικότητας, όμως ο οργανισμός συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London) αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει μια εκστρατεία κόστους 2 εκατ. λιρών αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική απεικόνιση παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η μικρή Ράζμι, ένα από τα καρτούν που πρωταγωνιστούν στα παιδικά βιβλία με θέμα την οδική ασφάλεια της TfL, έχει τα μαλλιά της μόνιμα καλυμμένα με ένα μαντίλι. Ωστόσο, όπως έσπευσαν να υπογραμμίσουν εκπρόσωποι βρετανικών οργανώσεων για την ισότητα, η χιτζάμπ προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες και κορίτσια που έχουν ήδη μπει στην εφηβεία, καθώς στόχος της είναι να τις «προστατεύει» από τις ανήθικες ματιές των αντρών. Ο οργανισμός έσπευσε να απολογηθεί και να υποσχεθεί ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει τις επίμαχες εικόνες.

25 εκατ. βιβλία στο «ψυγείο»

Πάνω από 25 εκατ. τίτλους περιλαμβάνει η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, στην οποία προς το παρόν δεν έχει πρόσβαση κανείς. Τα σχέδια της Google να ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο των βιβλίων που έχουν εκδοθεί ποτέ έχουν προς το παρόν «παγώσει» εξαιτίας μιας δικαστικής μάχης για τα πνευματικά δικαιώματα. Το 2013, το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να «σκανάρει» σελίδες, όχι όμως και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό μέσω μιας συνεργασίας με τις δημόσιες βιβλιοθήκες, όπως προβλεπόταν αρχικά. Πάντως, τα ήδη ψηφιοποιημένα κείμενα είναι διαθέσιμα, έστω και αποσπασματικά, μέσω της βάσης δεδομένων της Google Books, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά το έργο των ερευνητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή