H Eλλάδα στον παγκόσμιο στίβο

H Eλλάδα στον παγκόσμιο στίβο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2003 και τη Μιρέλα Μανιάνι είχε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο ο ελληνικός στίβος. Στο Λονδίνο, χάρη στην Κατερίνα Στεφανίδη, η Γαλανόλευκη ανέβηκε στην υψηλότερη θέση του βάθρου. Η διάκριση της «χρυσής» πρωταθλήτριας, σε συνδυασμό με την πρόκριση του Γιάννη Κυριαζή στον τελικό του ακοντισμού και το πλασάρισμα στην 6η θέση, ήταν οι επιδόσεις που ξεχώρισαν για τους αθλητές μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και οι δύο ζουν και προπονούνται στην Αμερική. Οι υπόλοιποι πρωταθλητές μας δεν έφτασαν τα ατομικά τους ρεκόρ.

Τα προβλήματα των τραυματισμών, αλλά και οι συνθήκες προετοιμασίας, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους πρωταθλητές μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Στα 200 μ. ο Λυκούργος Τσάκωνας, παρά τον καλό πρώτο γύρο στον ημιτελικό, δεν τα κατάφερε και δήλωσε απογοητευμένος από την εμφάνισή του (21ος). Το ίδιο και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στα 20 χλμ. βάδην (42ος). Τα προβλήματα δεν επέτρεψαν στον Κώστα Δουβαλίδη (28ος στα 110μ. εμπ.), στον Δημήτρη Τσιάμη (28ος στο τριπλούν), στην Τατιάνα Γκούσιν (26η στο ύψος) και στην Ουρανία Ρεμπούλη (εγκατέλειψε στον Μαραθώνιο) να πετύχουν επιδόσεις ανάλογες των δυνατοτήτων τους. Μακριά από τα ατομικά ρεκόρ τους έμειναν οι Ελισάβετ Πεσιρίδου (25η στα 100 μ. εμπ.), Λίλη Αλεξούλη (26η στο μήκος), Βούλα Παπαχρήστου (20ή στο τριπλούν), Δέσποινα Ζαπουνίδου (εγκατέλειψε στα 20 χλμ. βάδην) και Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (22η στη δισκοβολία). Η Μαρία Μπελιμπασάκη πραγματοποίησε μια καλή παρουσία, χωρίς να φτάσει τον στόχο της που ήταν η πρόκριση στον τελικό των 200 μ. (17η). Η Ειρήνη Βασιλείου προκρίθηκε στον ημιτελικό των 400 μ. και πλασαρίστηκε στην 23η θέση, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήρθε 24η στα 20 χλμ. βάδην, ενώ για την Κλόρια Πριβιλέτζιο ακόμα και η συμμετοχή της (προπονείται μόνο στον ελεύθερο χρόνο της) αποτελεί επίτευγμα (71η).

Στη νέα γενιά του κλασικού αθλητισμού, ο Εμμανουήλ Καραλής ικανοποιήθηκε από τη συμμετοχή του και μόνο στο Παγκόσμιο και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες (21ος στο επί κοντώ). Το ίδιο και ο Μίλτος Τεντόγλου, παρόλο που οι επιδόσεις του δημιουργούσαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο (19ος στο μήκος). Η 28η θέση του Μιχάλη Αναστασάκη στη σφυροβολία δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές του δυνατότητες. Αυτοί οι τρεις αθλητές και ο Γιάννης Κυριαζής αναμένεται να βρεθούν ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, αρκεί να έχουν την κατάλληλη στήριξη από τους ιθύνοντες του χώρου.

Η «Αικατερίνη των αιθέρων» δεν απογοήτευσε κανέναν. Ηταν, ίσως, το πιο προβλέψιμο μετάλλιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Λονδίνου. Πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ, ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου και, παρόλο που έχει κατακτήσει, σχεδόν, όλους τους τίτλους, δείχνει… διψασμένη για χρυσάφι. Στο βάθος του μυαλού της, ίσως, να έχει το παγκόσμιο ρεκόρ της άλλης «βασίλισσας του επί κοντώ», της Γελένα Ισινμπάγεβα και, μόλις, το οικειοποιηθεί να… ξεδιψάσει.

Στο Παγκόσμιο του Λονδίνου είχαμε και δύο μεγάλους αποχαιρετισμούς. Για τον Γιουσέιν Μπολτ έπεσαν οι τίτλοι τέλους με τον πιο άδοξο τρόπο: ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. και έναν τραυματισμό στα 4×100.

Στην τελευταία συνέντευξή του ως αθλητή δήλωσε: «Πιστεύω ότι σε ολόκληρη τη διοργάνωση, υπήρχε ατυχία για συγκεκριμένους αθλητές. Ηταν ένα πρωτάθλημα με πολλές εκπλήξεις. Ολα, όμως, συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Δεν ξέρω για ποιον, αλλά συμβαίνουν. Δεν πρόκειται να επιστρέψω στην ενεργό δράση. Εχω δει αρκετούς να επιστρέφουν και να ντροπιάζονται. Δεν θα γίνω ένας από αυτούς». Η «αστραπή» αναφέρθηκε και στο θέμα των απαγορευμένων ουσιών: «Ημουν πάντα κατά του ντόπινγκ και πιστεύω ότι θα πρέπει οι αθλητές να αποβάλλονται διά βίου. Ο στίβος τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και σε ανοδική πορεία. Απέδειξα ότι μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς ντόπινγκ. Ελπίζω οι νέοι αθλητές να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου». Ο Μο Φάρα προσπάθησε να κάνει νταμπλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Κέρδισε χρυσό στα 10.000 μ. και ασημένιο στα 5.000 μ. Ο γεννημένος στη Σομαλία Βρετανός αθλητής θα φύγει από τα αγωνίσματα που διεξάγονται εντός σταδίου και θα ασχοληθεί με τον Μαραθώνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή