Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Καλά, οι άλλοι «έφυγαν νωρίς»

Κύριε διευθυντά
Ο φιλόλογος κ. Φάνης Κακριδής μας θυμίζει το ερώτημα (δίλημμα) του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Το θέμα είναι τώρα τι λες» («Καθημερινή», 27 Ιουλίου). Ισως μας δώσει τη λύση ο επίσης «αληθινός ποιητής» Γιώργης Σιδέρης: «Ομορφη που ’ναι η ζωή/ σαν το μπορείς/ να μάχεσαι/ στη δούλεψη του δίκιου/ Σα δε λυγάς/ και πολεμάς/ ολημερίς για λευτεριά...
/Ομορφη που ’ναι η ζωή/ σαν στήθηκες βωμός/ ταμπούρι και ναός/ στο δίκιο και την προκοπή» («Δοξαστικό» σ. 112 και 161, Κέδρος 1978). Το δίλημμα απευθύνεται κυρίως σ' αυτούς που μας κυβερνούν (που είναι ή που παριστάνουν τον «αντιστασιακό»), οι άλλοι «έφυγαν νωρίς»...

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός

Δημοκρατικός αυταρχισμός

Κύριε διευθυντά
Για να αποκτήσει η χώρα μας μια ανεξάρτητη και αχειραγώγητη πολιτικά Δικαιοσύνη, πρέπει για τη μελλοντική τροποποίηση του Συντάγματος να αποκοπεί εντελώς ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με την εκτελεστική εξουσία –εκάστοτε κυβέρνηση– η οποία προσπαθεί πάντοτε να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε... θεραπαινίδα της πολιτικής. Η εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων μας, προέδρων, αντιπροέδρων, να μη γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά κάθε ανώτατο δικαστήριο με το σύνολο των δικαστών του να εκλέγει την ηγεσία του. Να μειωθεί πρέπει και ο αριθμός των αντιπροέδρων. Ετσι η εκλογή της ανώτατης ηγεσίας των δικαστηρίων μας θα προέρχεται από εκλέκτορες με νομική παιδεία, θα γνωρίζουν την επιστημονική αξιοσύνη και ικανότητα των υποψηφίων, το δικαστικό ήθος τους και θα διαμορφώνουν το κριτήριο εκλογής τους με αντικειμενικά κριτήρια που θα είναι πάντα επιστημονικά και ηθικά. Αυτονόητος όρος ότι η εκλογή δεν θα γίνεται στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα, γιατί «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει». Τίθεται όμως το ερώτημα: μπορεί κυβέρνηση που έχει εκδηλώσει ολοκληρωτικές απόψεις για τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της να προτείνει δημοκρατικό Σύνταγμα;

Ο σημερινός πρωθυπουργός αποκάλεσε αποφάσεις του ΣτΕ «θεσμικό εμπόδιο»! Πώς λοιπόν να έχεις δημοκρατική και συνταγματική αγωγή και συμπεριφορά όταν αποκαλείς το ΣτΕ, αυτό το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «θεσμικό εμπόδιο»; Να προτείνεις αναθεώρηση του Συντάγματος επί το... δημοκρατικότερον, όταν ουσιαστικά ο σημερινός πρωθυπουργός υιοθετεί εκείνο που είπε ο Ανδρ. Παπανδρέου: «Δεν υπάρχουν θεσμοί. Μόνο λαός υπάρχει». Αυτό είχε λεχθεί από τον Χίτλερ το 1935 στη Γερμανία και στη Σοβιετική Ενωση το 1928! Μπορεί ο άνθρωπος που είπε στην παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός «θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος» και παραβιάζει κάθε λέξη του Συντάγματος να προτείνει Σύνταγμα δημοκρατικό;

«Εκ στόματος κόρακος... κρα εξελεύσεται»! Μου θυμίζει το αμίμητο του αειμνήστου Γ. Παπανδρέου όταν τότε η χούντα εξήγγειλε κατάρτιση... Συντάγματος. «Ελληνικέ λαέ, η χούντα ετομάζει το Σύνταγμα της... δημοκρατίας»!

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

«Πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω»

Κύριε διευθυντά
Ο,τι ύψιστον για την Ελλάδα, ό,τι ιερόν και άγιον, που συμβολίζει το έθνος, συμβολίζει την ελευθερία και τους αγώνες μας γι’ αυτήν αλλά και μαζί την πίστη μας, με του λευκού σταυρού τη χάρη είναι για όλους εμάς τους Ελληνες η σημαία μας. Η δική μας, η ελληνική σημαία! Υποκλίνονται όλοι με πρώτον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην Εκκλησία ευλογεί πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος, όχι κάποιος κληρικός που ευλόγως «δεν κάνει το ίδιο». Και το Στράτευμα εκπροσωπεί ο αρχηγός, όχι «κάποιος» στρατιωτικός, σαν να μην είχε καμία σημασία το «ποιος»! Το ίδιο και τον σημαιοφόρο μαθητή στην παρέλαση επιλέγουμε και πάλι με τα κριτήρια της αριστείας, ακριβώς για να σεβαστούμε και να τιμήσουμε το εθνικό μας σύμβολο. Και κλείνω με τους αξέχαστους στίχους του ποιητή μας Ιωάννου Πολέμη για τη σημαία μας: «Πάντα κι όπου σ' αντικρίζω με λαχτάρα σταματώ, υπερήφανα δακρύζω, ταπεινά σε χαιρετώ».

Δημητρης Αργυροπουλος, Διπλ. Ηλ/γος - Μηχ/γος ΕΜΠ

Διευκρινίσεις για το Ευπαλίνειο

Κύριε διευθυντά
Σε σχέση με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», της Πέμπτης 10 Αυγούστου, που αφορά στη λειτουργία του Ευπαλίνειου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής: 

- Από φέτος τον Ιούνιο το Ευπαλίνειο είναι επισκέψιμο, πρώτη φορά, σε όλη του τη διαδρομή και το μήκος, κατόπιν λεπτομερούς ανασκαφής, συντήρησης και αποκατάστασης. Το Ορυγμα, το οποίο είχε χαθεί με την πάροδο των αιώνων, εντοπίστηκε ξανά το 1853, ενώ ο καθαρισμός του ξεκίνησε το 1882. Από τότε διερευνάται και μελετάται ως το σημαντικότερο τεχνικό έργο της αρχαίας Ελλάδας. Περιλαμβάνεται στα μνημεία της αρχαίας πόλης Σάμου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO), ενώ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε  «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» από τη Διεθνή Ενωση Σηράγγων.

- Αναμφίβολα το Ευπαλίνειο Ορυγμα, το κεντρικό τμήμα του αρχαίου υδραγωγείου, είναι ένα αξιοθαύμαστο τεχνικό έργο και η επίσκεψή του είναι μια μοναδική εμπειρία. Η επίσκεψη στο μνημείο έχει οργανωθεί έτσι, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν ένα από τα διαφορετικά δρομολόγια, ανάλογα με την προτίμησή τους. Υπάρχουν τρεις δυνατότητες  γνωριμίας του Μνημείου, κατ’ επιλογήν του επισκέπτη, για λόγους καλύτερης οργάνωσης και ελαχιστοποίησης της αναμονής.

Συγκεκριμένα: Διαδρομή 1, Μήκος 185 μ. Στο τμήμα αυτό μπορεί να δει κανείς όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες (μέγιστος αριθμός ατόμων 20, διάρκεια περίπου 00.20΄με επιστροφή).  Διαδρομή 2, μήκος 424 μ. Μέχρι τη βυζαντινή δεξαμενή και το σημείο συνάντησης (μέγιστος αριθμός ατόμων 15, διάρκεια περίπου 00.40΄με επιστροφή). Διαδρομή 3, μήκος 1.036 μ. Μπορεί να δει κανείς όλο το Ορυγμα και επιπλέον να επισκεφθεί την πηγή στους Αγιάδες. Μετά την έξοδο από το βόρειο στόμιο ο επισκέπτης  για να επιστρέψει στο Πυθαγόρειο, μπορεί να περπατήσει με τα πόδια μέσα σε ένα οριοθετημένο με πινακίδες μονοπάτι.

- Λόγω της ιδιαιτερότητας και της στενότητας του μνημείου, επιβάλλονται κάποιοι περιορισμοί: συγκεκριμένος αριθμός ατόμων σε κάθε διέλευση. Απαγόρευση εισόδου (τουλάχιστον για φέτος) σε παιδιά κάτω των 14 ετών, ενώ νέοι 14 - 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνο ενήλικα.

- Ολες οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Πυθαγόρειο της Σάμου (διαδρομές επίσκεψης, ώρες λειτουργίας, πρόσβαση σε ηλικιακές κατηγορίες κοινού, κόστος επίσκεψης κ.ά.) περιλαμβάνονται κι είναι διαθέσιμες στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://odsseus. culture. gr/h/2/gh251. jsp?obj_id=818.

- Στα εκδοτήρια των εισιτηρίων υπάρχει τρίγλωσσο πλαστικοποιημένο (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) ενημερωτικό έντυπο που πληροφορεί τον επισκέπτη για τις διαδρομές.

Γραφειο Τυπου υπουργειου Πολιτισμου και Αθλητισμου

Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω
 

Κύριε διευθυντά
Συμπληρώνοντας την εξαιρετική επιστολή της αναγνώστριάς σας κ. Παπαθωμά - Μαστοροπούλου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις ελληνικές επιγραφές σε διάφορα μέρη του εξωτερικού, προσθέτω ότι εις την είσοδο της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλεως Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, που θεωρείται από τα  παλαιότερα της Ευρώπης, υπάρχει εντοιχισμένη μία πλακέτα με τη φράση «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω».

Γεωργιος Κακεπακης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ