Mάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά

Mάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην Κεφαλονιά σε δασική έκταση μεταξύ Βλαχάτων και Σιμωτάτων, στους πρόποδες του όρους Αίνου. Εως αργά χθες το βράδυ η φωτιά βρισκόταν κοντά στον οικισμό Σιμωτάτων, προς την παραλία Λουρδά, απειλούσε κατοικίες και, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε αρχίσει επιχείρηση εκκένωσης σπιτιών και απομάκρυνσης τουριστών. Στην περιοχή επιχειρούσαν έξι οχήματα με 12 πυροσβέστες, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσκόλευαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν. Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι τέθηκαν υπό έλεγχο τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς στην Ανατολική Αττική, στην Ηλεία και στη Ζάκυνθο, ύστερα από πολυήμερη μάχη. «Θα πρέπει να περάσουν τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αναζωπύρωσης», είπε στην «Κ» ο κ. Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

Καθοριστική για την επιτυχημένη έκβαση της πυρόσβεσης στην Αττική ήταν η προσπάθεια πυροσβεστών, εθελοντών, δυνάμεων των δήμων και του στρατού, ομάδων πολιτικής προστασίας, καθώς και πολιτών, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. «Οταν αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα στις 8 μ.μ. της Τρίτης είδαμε πλήθος εστιών να καίνε εμπρός μας. Σκεφτήκαμε πως η Τετάρτη θα ξεκινούσε πολύ πιο άσχημα, ενώ η φωτιά είχε πλησιάσει προς τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Και τότε έγινε μια σπουδαία, αφανής δουλειά από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Ολη τη νύχτα, άπλωσαν στις πλαγιές χιλιόμετρα σωλήνων και κατάφεραν το ξημέρωμα να βρει τις περισσότερες εστίες υπό έλεγχο», αφηγείται ο κ. Φιλίππου.

Τη χθεσινή μέρα σε Καπανδρίτι και Κάλαμο επιχειρούσαν 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρα, ενώ είχαν τη συνδρομή 5 αεροσκαφών και 6 ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν διαδοχικές πτήσεις. Σημαντική ήταν η συνεισφορά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Φιλίππου υπολόγισε σε 70 τις υδροφόρες (28 από την Περιφέρεια Αττικής) που βοήθησαν. «Σχεδόν κάθε πυροσβεστικό είχε και μία υδροφόρα από κοντά, έτσι ώστε να μη διακόπτει για ανεφοδιασμό νερού», σημειώνει. Στο πεδίο επίσης έδρασαν 11 μηχανήματα έργου (7 από την Περιφέρεια), καθώς και δύναμη 100 ανδρών του στρατού, με τέσσερα μηχανήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία διέθεσε στο έργο της πυρόσβεσης το πενθήμερο 10-15 Αυγούστου σε όλη τη χώρα 2.053 αστυνομικούς (εκ των οποίων 1.261 στην Αττική) και 948 οχήματα (περιπολικά και μοτοσικλέτες).

«Δεν έχουμε ενεργές εστίες τώρα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή, με περιπολίες και κινητοποίηση του μηχανισμού», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκότσας. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες επιχειρούσαν στις περιοχές Κοιλιωμένου, Αγαλά, Πηγαδάκι κ.ά. 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 πεζοπόροι και 2 ελικόπτερα. «Στη Ζάκυνθο ξέσπασαν 23 εστίες ταυτόχρονα, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οι ανακριτικές αρχές θα εξετάσουν το ερώτημα του εμπρησμού», σημείωσε ο δήμαρχος.

Χθες το απόγευμα δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο φωτιάς στην Ηλεία. Εκτός των δύο ελικοπτέρων, επιχειρούσαν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρα. Στις 15 Αυγούστου συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για απόπειρα εμπρησμού στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο αυτοκίνητο και στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από αντικείμενα ικανά να χρησιμοποιηθούν, αυτούσια ή σε συνδυασμό, ως εμπρηστικοί μηχανισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή