Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργές οι αξιώσεις έναντι Γερμανίας

Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργές οι αξιώσεις έναντι Γερμανίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι οι αξιώσεις της Αθήνας έναντι του Βερολίνου για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κομμένο της Αρτας, το οποίο τίμησε με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 371 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 16ης Αυγούστου του 1943.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αξιώσεις έναντι της Γερμανίας αποτελούν θέση «εθνική». Οπως σημείωσε, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιερής μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σε εμάς τους Ελληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής», ενώ πρόσθεσε ότι ο κοινός ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει «τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη». «Η δημοκρατία του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης έχει υπαρξιακή ανάγκη αδιάλειπτης και ανυποχώρητης υπεράσπισης, καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει», διαμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπου ανήκει διοικητικά το Κομμένο, επανέλαβε ότι οι Ελληνες «δεν ξεχνούμε στο διηνεκές και τη βάρβαρη σφαγή του Κομμένου», καθώς, όπως πρόσθεσε, τα σημάδια της ναζιστικής θηριωδίας «πρέπει να μη σβηστούν ποτέ, έτσι ώστε η συνείδησή μας να παραμείνει σε εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε στο μέλλον ανάλογα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Στάθηκε ακόμη στο χρονικό της 16ης Αυγούστου του 1943, σημειώνοντας ότι το Κομμένο «θα μένει για πάντα στη μνήμη μας ως ο μαρτυρικός τόπος όπου συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη φρικτή περίοδο της ναζιστικής κατοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή