60 ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω βλαβών στην Αθήνα

60 ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω βλαβών στην Αθήνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προ ημερών είδηση του θανάτου ενός 55χρονου άνδρα στο Αθαμάνιο Αρτας, ο οποίος ενώ συμμετείχε σε αγώνα δρόμου έπαθε ανακοπή και δεν υπήρχε στο σημείο ασθενοφόρο για να τον παραλάβει, ανέδειξε για άλλη μία φορά τις ελλείψεις που υπάρχουν στην κάλυψη με ασθενοφόρο πολλών περιοχών της χώρας. Με αφορμή το γεγονός αυτό αλλά και τις πυρκαγιές που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για «τραγική επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ» αλλά και για εγκατάλειψη των υποδομών του κοινωνικού κράτους, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Η ΠΟΕΔΗΝ εστιάζει στα προβλήματα που παρουσιάζει το ΕΚΑΒ λόγω ακινητοποιημένων από βλάβες ασθενοφόρων σε τέσσερις περιοχές της χώρας, δύο εκ των οποίων «ταλαιπωρήθηκαν» από πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε όλο τον νομό Αττικής το τετραήμερο από 12 έως και 15 Αυγούστου επιχειρούσαν 45-48 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και μόλις 25-27 τη νύχτα. Την ίδια στιγμή, 60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες. Με δεδομένη τη μεγάλη πυρκαγιά σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, η ομοσπονδία τονίζει ότι «σε έκτακτες καταστάσεις, το προσωπικό προσέρχεται μαζικά προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει η υποδομή; Οταν δεν υπάρχουν τα οχήματα για να τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου συντονιστικού; Ευτυχώς σε αυτή την πυρκαγιά το ΕΚΑΒ δεν χρειάστηκε να επέμβει. Τα λίγα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν άμεσα από την υπάρχουσα δύναμη».

Στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, σε σύνολο 55 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούν μόνον τα 25. Τα διαθέσιμα οχήματα καλύπτουν συνολικά πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας). Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν εκτός λειτουργίας 8 από τα 9 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Τρικάλων για τις ανάγκες όλου του νομού. «Οι διασώστες αδυνατούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Εργάζονταν εναλλάξ με το μοναδικό όχημα σε κίνηση», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Την 4η ημέρα η διεύθυνση του ΕΚΑΒ Λάρισας έστειλε ένα όχημα για βοήθεια. Και, τέλος, το τετραήμερο 12 έως 15 Αυγούστου, σε σύνολο 10 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας, επιχειρούσαν στην αρχή τέσσερα και μετά τρία ασθενοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή