ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια παραβιάζουν τη συμφωνία

ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια παραβιάζουν τη συμφωνία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προβάλλει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο και επιχειρεί να πείσει για την πρόθεσή της να συνεργασθεί αρμονικά με τη διεθνή κοινότητα, παίρνοντας αποστάσεις από την εθνικιστική πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας στο Τορόντο του Καναδά, και συγκεκριμένα ο εκεί γενικός πρόξενος, συμμετείχε σε αλυτρωτική εκδήλωση ομογενών Σκοπιανών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χάρτες με ενσωματωμένη στη γειτονική χώρα τη «Μακεδονία του Αιγαίου», η οποία περιελάμβανε και τη Θεσσαλονίκη, και τα όρια του κράτους να εκτείνονται προς τον Νότο σχεδόν μέχρι τη Θεσσαλία.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε «τη συμμετοχή του γενικού προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την ΠΓΔΜ η ενδιάμεση συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει τα Σκόπια, γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στην απουσία στοιχείων για τέτοιες δράσεις από την επίσημη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσία και η ομιλία του Σκοπιανού γενικού προξένου αποτελούν τεκμηρίωση της παραβίασης της ενδιάμεσης συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.

«Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι ενώ «η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι «η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ».

Εκτιμάται ότι κινήσεις όπως αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια για επαφές με τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας και εν συνεχεία συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον υπ. Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σχεδιάζει να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 31 Αυγούστου, για να συζητήσει με τη νέα ηγεσία της χώρας, μεταξύ άλλων, τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή