Τσίπρας : «Περιορισμένη η καταστροφή»

Τσίπρας : «Περιορισμένη η καταστροφή»

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική να έχουν τεθεί υπό έλεγχο τέσσερις ημέρες μετά την αρχική εκδήλωσή τους, με τα χειρότερα να έχουν περάσει και με τα ερωτήματα για την ανταπόκριση της κυβερνητικής ηγεσίας στις απαιτήσεις διαχείρισης της κρίσης να τίθενται επιτακτικά όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τις διακοπές του και εμφανίσθηκε χθες στις περιοχές που επλήγησαν στην Ανατολική Αττική, ενώ, ακολούθως, προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης στο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πυρκαγιάς. Η χθεσινή κινητικότητα αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ν.Δ., αλλά και κριτικής από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στηλίτευσαν την απουσία του πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα (ρ/σ Real), απέκρουσε τις επικρίσεις αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε διαρκή επαφή και ενημέρωση με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα.

Από την κυβέρνηση, στη χθεσινή σύσκεψη, αποφασίσθηκε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν βλάβες, όπως και οι ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων που υπέστησαν ζημιές, να γίνουν φορολογικές διευκολύνσεις σε όσους επλήγησαν, να προχωρήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχικά έργα για την προστασία από διάβρωση και πλημμύρες, να οριοθετηθούν οι καμένες δασικές εκστάσεις και να κηρυχθούν αναδασωτέες με παράλληλη εφαρμογή απαγορεύσεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες εκεί. Επιπλέον, να υπάρξει μέριμνα για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για εκείνους που έχασαν την πρώτη κατοικία, όπως και για αποκατάσταση οικοσκευών που καταστράφηκαν.

Η γενική διαπίστωση της σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου ήταν ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος». Αλλωστε, την εκτίμηση αυτή φρόντισε να διατυπώσει πιο νωρίς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, έπειτα από την από αέρος επιθεώρηση των καμένων περιοχών, δήλωσε ότι «η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου». Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σύγκριση της τωρινής πυρκαγιάς με εκείνη του 2009 και, όπως είπε, είχε κάψει 150.000 στρέμματα, ενώ τώρα «αποφύγαμε τα χειρότερα».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε «συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη» στις δυνάμεις που συμμετείχαν στο έργο πυρόσβεσης και ζήτησε εγρήγορση για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, καθώς, εξαιτίας των ανέμων, παραμένει υψηλή η επικινδυνότητα. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει αναφορές σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ανάλογες με αυτές που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου με στόχο την αποσταθεροποίηση, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις: «Για το ποιες είναι οι αιτίες της κάθε πυρκαγιάς θα διερευνηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις πολιτικές εκτιμήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες. Θα έλεγα ότι όταν κανείς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, εν πάση περιπτώσει, ή στο κέντρο μιας δύσκολης κατάστασης που προκαλούν οι πυρκαγιές, μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Ωστόσο, η τελική αποτίμηση σε σχέση με το τι συνέβη αυτές τις τελευταίες ημέρες θα γίνει όταν έχουμε και τα σχετικά αποτελέσματα και τα σχετικά πορίσματα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

Πυρά εκ των έσω για τον κ. Ν. Τόσκα

Ανακοινώνοντας επισήμως ότι «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά», το Μέγαρο Μαξίμου κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να κλείσει την όποια συζήτηση περί πιθανών ευθυνών ή ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παρείχε πλήρη κάλυψη στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, αναφέροντας ότι «οι αντιδράσεις του και οι αποφάσεις του τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες ήταν οι ορθές και οι ενδεδειγμένες». Ωστόσο, στο παρασκήνιο εκφράζεται από άλλα κυβερνητικά στελέχη και από το υπουργείο Αμυνας έντονη δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις του κ. Τόσκα όσον αφορά τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης εφέτος και, κυρίως, τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν συμφώνησε με την έγκαιρη διενέργεια διαγωνισμού για προμήθεια ανταλλακτικών για τα Canadair, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες τα περισσότερα από αυτά να είναι καθηλωμένα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τοποθετηθεί αρνητικά σε εισηγήσεις να ενισχυθεί ο εναέριος στόλος κατά την περίοδο δασοπυρόσβεσης με ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν, το οποίο, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που μεταφέρει, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση μεγάλων εστιών φωτιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή