Τραγωδία με ζευγάρι στο Ρέθυμνο

Τραγωδία με ζευγάρι στο Ρέθυμνο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές ζευγαριού στο Ρέθυμνο, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σώσει από πνιγμό τα δύο από τα τέσσερα παιδιά του. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα 35 ετών, που είχαν κατασκηνώσει με τα τέσσερα παιδιά τους στην παραλία Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο, άκουσαν φωνές μέσα από τη θάλασσα. Το ζευγάρι μπήκε στο νερό προκειμένου να σώσει το αγόρι και το κορίτσι που κινδύνευαν. Οι παρευρισκόμενοι ήταν αυτοί που τελικώς κατάφεραν να βγάλουν στην ακτή τα δύο μικρά παιδιά. Ωστόσο οι γονείς, που προσπαθούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τα κύματα. Το ανδρόγυνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια επαναφοράς του άνδρα, κάτι το οποίο τελικώς δεν κατέστη εφικτό, ενώ η γυναίκα είχε ήδη χάσει τη ζωή της. Την ίδια ημέρα, άλλα τέσσερα άτομα κινδύνευσαν να πνιγούν, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών (ένας 47χρονος Αγγλος και ένας 44χρονος Νορβηγός) να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Τα περιστατικά πνιγμών στη χώρα μας δεν είναι λίγα κάθε χρόνο, με την κατάσταση να εντείνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνουν λόγο για περισσότερους από 400 θανάτους από πνιγμό ετησίως στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 90 δευτερόλεπτα σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Φέτος, τα περιστατικά είναι επίσης πολλά, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την ενισχυμένη ενημέρωση τα περιστατικά φαίνεται ότι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο ακριβής αριθμός των θανάτων από πνιγμό ενισχύθηκε το 2016 κατά 13% σε σχέση με το 2015, ενώ και το 2015 η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Μεταξύ των θυμάτων, όπως καταγράφονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται ετησίως 10 παιδιά και έφηβοι, ενώ η αναλογία ανδρών και γυναικών είναι τρία προς ένα. Σπάνια οι λουόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε βαθιά νερά, δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη στεριά, καθώς η πλειονότητα των πνιγμών σημειώνεται σε απόσταση έως και δέκα μέτρων από την ακτή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πλειονότητα των ατυχημάτων σημειώνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ μεγαλύτερη θνησιμότητα παρατηρείται στους άνδρες ηλικίας από 20 έως 24 ετών. Γεγονός το οποίο σχετίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, με το ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού έχει την τάση να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της και να υποτιμά τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελείται από μικρά παιδιά, έως πέντε ετών, και ηλικιωμένους. Και οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες έχουν λιγότερη μυϊκή δύναμη και περιορισμένα αντανακλαστικά.

Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του προγράμματος «Ασφαλής Ελλάδα» δίνει ορισμένες οδηγίες-συμβουλές που θα πρέπει να τηρούνται από τους λουόμενους:

• Προτιμάτε να κολυμπάτε με παρέα και ιδανικότερα υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.

• Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά, ενώ κάθε γεύμα θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον τρεις ώρες από την είσοδό σας στη θάλασσα/πισίνα.

• Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και κατά μήκος της ακτής, όπου τα ρεύματα είναι πιο ελεγχόμενα και η δυνατότητα παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού μεγαλύτερη και ταχύτερη.

• Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπαίνουν στο νερό χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

• Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή