«Οχι» Πατούλη σε ενιαία τιμολόγηση νερού

«Οχι» Πατούλη σε ενιαία τιμολόγηση νερού

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων να επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Σταθάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, ρωτά εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων πριν από την έκδοση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.

Ακόμη ζητεί να διευκρινιστεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση-εισήγηση στο ζήτημα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του νερού από οποιοδήποτε δημοτικό συμβούλιο ή άλλον φορέα (ΕΥΔΑΠ Αθήνα ή ΕΥΑΘ Θεσ/νίκη). Εάν έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ανά δήμο ή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους. Εάν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες (νησιωτικοί δήμοι με αυξημένη τουριστική κίνηση), οι οποίοι προσφεύγουν σε αφαλάτωση του νερού με δικές τους εγκαταστάσεις.

Τέλος, ρωτά με ποια κριτήρια επελέγη η μέθοδος της ενιαίας τιμολόγησης και αν προβλέπεται το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων μεταφοράς νερού να μετακυλισθεί στους καταναλωτές κατοίκους-δημότες. Επίσης, εάν πρόκειται να σταματήσει η κρατική επιδότηση νησιωτικών κυρίως δήμων που προβαίνουν σε αφαλάτωση του νερού και σε ποιον θα μετακυλισθεί το κόστος αυτό.

Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει πως η εν λόγω απόφαση θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού, που σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως, όπως αναφέρει, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή