«Αυτοαξιολόγηση» αλλά και έλεγχος για διοικητές ΕΣΥ

«Αυτοαξιολόγηση» αλλά και έλεγχος για διοικητές ΕΣΥ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την άτυπη αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει διορία έως τα τέλη Αυγούστου στους διοικητές να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, τόσο οικονομικών όσο και ποιοτικών, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίοι είχαν τεθεί τον περασμένο Απρίλιο. Και για όσους σπεύσουν να «αυτοαξιολογηθούν» με άριστα, το υπουργείο έχει φροντίσει το ίδιο έντυπο να συμπληρώνεται και από τον διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, που εκ του ρόλου του οφείλει να γνωρίζει εάν στα νοσοκομεία που εποπτεύει έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας διαμήνυαν στην «Κ» ότι πρόκειται για άτυπη αξιολόγηση κυρίως για τον εντοπισμό αδυναμιών και προκειμένου το υπουργείο να έχει μία ενδεικτική αποτύπωση για την κατάσταση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Οπως ανέφεραν, πρόκειται για διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει τον χαρακτήρα των εξετάσεων που θα κρίνουν την παραμονή ή όχι των διοικητών στη θέση τους. Οι επιδόσεις των διοικητών θα βαθμολογηθούν από το ένα (κακές επιδόσεις) έως το πέντε (άριστες), ανάλογα με το κατά πόσον έχουν επιτύχει τους στόχους και δεν αποκλείεται το φθινόπωρο, με βάση την άτυπη αυτή αξιολόγηση να γίνουν συστάσεις σε κάποιους διοικητές για το πού θα πρέπει να δώσουν περισσότερο βάρος.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο λόγος για τον οποίον η αξιολόγηση αυτή χαρακτηρίζεται άτυπη είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετημένη επίσημη διαδικασία. Οπως ανέφεραν, αν και η αξιολόγηση των διοικητών προβλέπεται από το 2001 –στον νόμο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου– και επαναδιατυπώθηκε με τον νόμο του 2012, σε διάταξη για τον τρόπο τοποθέτησης των διοικητών στα νοσοκομεία και την ετήσια αξιολόγησή τους, το πλαίσιο παραμένει ασαφές, αφού δεν περιγράφεται πουθενά η διαδικασία βαθμολογίας, καθώς και το πότε ακριβώς ένας διοικητής κρίνεται ανεπαρκής με πιο «αδιάβλητα» στοιχεία και, άρα, απολύεται. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας τώρα επεξεργάζεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για μία συγκεκριμένη θεσμοθετημένη και μόνιμη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε το υπουργείο Υγείας, στις αρχές Απριλίου, οι διοικητές οφείλουν να απαντήσουν έως τέλος Απριλίου για το εάν –μεταξύ άλλων– αναρτούν τη λίστα χειρουργείου, έχουν οργανώσει τα γραφεία προάσπισης των δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών Υγείας και έχουν αποτελεσματική διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας των προσλήψεων, ώστε να αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι εργαζόμενοι σε 4-5 μήνες μετά την προκήρυξη. Επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν για το εάν έχουν φροντίσει ώστε ο συνολικός χρόνος αναμονής κάθε περιστατικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την τελική διεκπεραίωση να μην ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες, ο χρόνος αναμονής για τα «ψυχρά» χειρουργεία να μην ξεπερνά τους έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία τις 20 ημέρες και για τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών, τις 15 ημέρες.

Επιπλέον, στους στόχους είναι να μην υπάρχουν νοσηλευόμενοι σε διαδρόμους, να λειτουργεί το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών και το σύνολο των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι διοικητές πρέπει να καταγράψουν τις «εκροές» περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, ανάλογα με το εάν αυτές οφείλονται στον χαρακτήρα του νοσοκομείου (αποδεκτές) ή σε λειτουργικά του προβλήματα (μη αποδεκτές), τη λειτουργία των επιτροπών (χειρουργείου, ογκολογικού συμβουλίου, φαρμακείου, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων). Τέλος, πρέπει να δώσουν «ραπόρτο» και για την οικονομική διαχείριση στα νοσοκομεία (παρακολούθηση αναλώσεων σε φάρμακα και υλικά, διείσδυσης γενοσήμων, καταγραφή ακίνητης περιουσίας κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή