Πλεκτάνη Πούτιν καταγγέλλει τ. υπουργός

Πλεκτάνη Πούτιν καταγγέλλει τ. υπουργός

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πλεκτάνη και προβοκάτσια εις βάρος του από τον διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκορ Σετσίν κι ένα στρατηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) καταγγέλλει ο τέως υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία και είχε αποπεμφθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του πέρυσι. Στα 17 χρόνια παραμονής του Πούτιν στην εξουσία σπάνιο είναι το θέαμα της ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ φορέων της εξουσίας, σαν αυτή που αποκαλύπτεται κατά τη δίκη του Ουλιουκάγεφ. «Στήθηκε μια προβοκάτσια δωροδοκίας εις βάρος μου βασισμένη σε μια ψευδή αναφορά του Σετσίν, πάνω στην οποία και μόνο στοιχειοθετήθηκε το κατηγορητήριο», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, προσθέτοντας ότι «θεωρώ αναγκαίο να πω ότι η παράδοση του ποσού είχε σχεδιαστεί από την FSB» και ότι «ο Σετσίν μου είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος με πρόφαση ότι θέλει να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν την εταιρεία του και μου ζήτησε να πάω στη Rosneft, όπου μου έδωσε τα χρήματα». Στις 8 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης, είχε πει ότι «πρόκειται όχι απλώς για μια προβοκάτσια» αλλά για μια «δυσώδη προβοκάτσια», που εξυπηρετεί «τα διεφθαρμένα τμήματα του μάνατζμεντ και της FSB».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας με το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων. «Δεν νιώθω σε καμία περίπτωση ότι είμαι ένοχος», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κρύψει τίποτε από την κοινή γνώμη και ότι δεν αντιτίθεται στη βιντεοσκόπηση της ακροαματικής διαδικασίας. Ωστόσο, ο δημόσιος κατήγορος τάχθηκε κατά της βιντεοσκόπησης και της φωτογράφισης, υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφώνηση και η παρουσία των εφημερίδων στο δικαστήριο είναι επαρκείς ώστε να τηρηθεί ο νόμος. Οι δικηγόροι άφησαν το θέμα στην κρίση του δικαστηρίου και η δικαστής Λαρίσα Σεμιόνοβα απαγόρευσε τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογράφιση εντός του δικαστηρίου. Ο Ουλιουκάγεφ προσήλθε στο δικαστήριο ευδιάθετος κρατώντας ένα βιβλίο του Τσέχοφ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι διαβάζει τώρα τα άπαντα του Ρώσου συγγραφέα και αυτή τη στιγμή το διήγημά του «Η δολοφονία», ενώ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν είχε συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε λέγοντας: «Οχι, δεν το έχω συζητήσει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή