Προειδοποίηση του Ερντογάν στον Μπαρζανί

Προειδοποίηση του Ερντογάν στον Μπαρζανί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Αγκυρας προς την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) με στόχο να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα που εξήγγειλε προ διμήνου ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, «θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή» και προσέθεσε: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του ώστε να μην ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Τόσο η κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και η Αγκυρα έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν τους Κούρδους του βορείου Ιράκ να μην προχωρήσουν στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα. Μήλον της Εριδος αποτελεί και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του Κιρκούκ, μιας πλούσιας σε πετρέλαια πόλης, που δεν βρισκόταν μέχρι πρότινος στα όρια της KRG, από τους Κούρδους, οι οποίοι εξώθησαν από την πόλη τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τις εξελίξεις στη Συρία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν δίστασε να σημειώσει ότι η Ρωσία «κατανοεί καλύτερα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG απ’ ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες». Η αμερικανική κυβέρνηση εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας εν είδει πολιορκητικού κριού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκα, ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι η YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι της αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, του ΡΚΚ.

Νότα προς Γερμανία

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε διπλωματική νότα στη Γερμανία με την οποία της ζητάει να εκδώσει τον Αντίλ Οκσούζ, λέκτορα Θεολογίας, που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Οκσούζ ανήκε στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι καθοδηγούσε τα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο τη δραματική νύχτα του στρατιωτικού κινήματος. Ο Οκσούζ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες πριν από το πραξικόπημα, προερχόμενος από τις ΗΠΑ, όπου φημολογείται ότι συναντήθηκε με τον Γκιουλέν. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Οκσούζ συνελήφθη στην αεροπορική βάση της Αγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από δικαστή δύο ημέρες αργότερα και διέφυγε στο εξωτερικό. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εντοπίστηκε στη Φρανκφούρτη και στην Ουλμ, προσθέτοντας ότι έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής από το κρατίδιο της Βάδης–Βυρτεμβέργης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή