Πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Τζέντα

Πυρκαγιά στην παλιά πόλη της Τζέντα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κτίρια στην Αλ Μπαλάντ, την παλιά πόλη της Τζέντα, καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Τρία από τα έξι κτίρια που καταστράφηκαν κατέρρευσαν, σύμφωνα με τις αναφορές των αξιωματούχων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν σημειώθηκαν και τραυματισμοί κατά την κατάρρευση των κτιρίων.

Πάντως, σύμφωνα με τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκαν πέντε πυροσβέστες και ένας Σαουδάραβας, οι οποίοι και δέχθηκαν ιατρική θεραπεία.

Η εφημερίδα της Τζέντα Arab News αλλά και πολλοί χρήστες του Twitter ανήρτησαν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπου φαίνονται να ιστορικά κτίρια να φλέγονται.

Αν και τα κτίρια αυτά ήταν παλιά, όλα κατοικούνταν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Sabq, επισημαίνοντας ότι η φωτιά ξέσπασε στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου και από εκεί μεταδόθηκε στα υπόλοιπα οικοδομήματα.

Καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχες με τις φλόγες, έψαχναν στα ερείπια των κτιρίων για τυχόν επιζώντες οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί εκεί. Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την περιοχή σε ασφαλές καταφύγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της στενότητας του χώρου ανάμεσα στα παλαιά κτίρια η εργασία της πυροσβεστικής ήταν εξαιρετικά δυσχερής. Οπως μαρτυρούν αυτόπτες μάρτυρες, η πυροσβεστική άργησε να φτάσει στο σημείο εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στους δρόμους για τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα.

Ο δήμαρχος της πόλης Ενγκρ Σαμί Ναουάρ ανέφερε ότι η φωτιά έπληξε τα κτίρια Αλ Κουμσανί, Αλ Ασμαουϊ και Αμπντέλ Ααλ. Τα ονόματα των υπόλοιπων κτιρίων δεν έγιναν γνωστά.

Μαγνητοσκοπημένα πλάνα από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Εμπαρίτια» δείχνουν δύο κτίρια να φλέγονται, όπως εξάλλου και τον μικρό δρόμο ανάμεσά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνοικία Αλ Μπαλάντ, η οποία είναι γνωστή για τις παλιές οικοδομές της, περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Σχηματίζει τον πυρήνα της Τζέντα και αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο αλλά και διέξοδο των προσκυνητών προς τη Μέκκα. Είναι γεμάτη με παλιά σουκ (παζάρια), καθώς εξάλλου και το «Μπαμπ Μακά», δηλαδή την έξοδο προς τη Μέκκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή