Το σύμφωνο συμβίωσης μαζεύει πολλά… λάικ

Το σύμφωνο συμβίωσης μαζεύει πολλά… λάικ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ήταν παιδί θυμάται να μαζεύει φωτογραφίες γυναικών με νυφικά και να φτιάχνει με αυτές κολάζ. Γοητευόταν από το παραμύθι του γάμου, της «τέλειας» ημέρας, ηλιόλουστης χειμώνα-καλοκαίρι, τότε που οι γυναίκες είναι πιο όμορφες από ποτέ, οι άντρες κομψοί στα κοστούμια τους, οι συγγενείς εκστασιασμένοι, η τελετή λαμπερή – περίπου, δηλαδή, όπως παρουσιάζονται οι γάμοι επωνύμων στα περιοδικά του κομμωτηρίου. Τότε, η Τίνα δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποτε θα είχε σχέση 16 χρόνων με τον ίδιο άντρα, θα είχε κάνει μαζί του δύο παιδιά χωρίς να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

«Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούσα σταδιακά ότι το πανηγύρι του γάμου δεν είναι για μένα. Οχι μόνο επειδή δεν πιστεύω, οπότε εκ των πραγμάτων θα ήταν υποκριτικό να ζητήσω την ευλογία της εκκλησίας για τη σχέση μου, αλλά και γιατί δεν μου αρέσει να είμαι το κέντρο της προσοχής, να με κοιτάνε όλοι, όπως συμβαίνει με τις νύφες». Ο σύντροφός της είναι της ίδιας λογικής, οπότε ποτέ δεν τέθηκε το θέμα του γάμου. Πριν από δύο χρόνια, λίγο πριν γεννηθεί το δεύτερό τους παιδί, υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης. «Ο κύριος λόγος ήταν η κατοχύρωση των παιδιών αλλά και η δική μας σε κληρονομικά θέματα. Στο πρώτο παιδί είχαμε κάνει απλή αναγνώριση από τον πατέρα μετά τη γέννησή του. Αυτή τη φορά μάς είπε ο δικηγόρος μας ότι με το σύμφωνο το παιδί καλύπτεται». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο. Δεν θυμάται πολλά από εκείνη την ημέρα. Δεν έκαναν πάρτι ούτε βγήκαν να το γιορτάσουν. Η εγκυμοσύνη ήταν προχωρημένη. «Η επέτειός μας είναι η ημέρα που συνάψαμε τη σχέση μας όχι όταν υπογράψαμε ένα χαρτί», λέει η ίδια.

Ο Γιάννης με τη σύντροφό του, πάντως, όταν πήραν το «χαρτί», βγήκαν για φαγητό στο αγαπημένο τους ταϊλανδέζικο εστιατόριο. «Μαζέψαμε πολλά λάικ στο Facebook με τη φωτογραφία του συμφώνου, αν αυτό μετράει κάπου», λέει στην «Κ» χαριτολογώντας. Και αυτό το ζευγάρι αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης με αφορμή την εγκυμοσύνη. «Δεν ξέρω γιατί χρειάζεται να επιβεβαιώσεις την επιθυμία σου να ζήσεις με την ή τον σύντροφό σου ενώπιον του δημάρχου ή του παπά της ενορίας. Εμείς βέβαια την επιβεβαιώσαμε ενώπιον του συμβολαιογράφου, οπότε μάλλον αυτό το επιχείρημα δεν στέκει. Το βασικό είναι ότι εξασφαλίζει ή, μάλλον, διευκολύνει τη ζωή της κόρης μας. Για εμάς νομίζω ότι δεν θα υπήρχε σημαντική διαφορά και χωρίς το σύμφωνο. Ηδη συγκατοικούσαμε, ήδη μοιραζόμασταν τη ζωή μας». Για επέτειο συνεχίζουν να διατηρούν την ημερομηνία της αρχής της σχέσης τους, αλλά το share της φωτογραφίας από το ταϊλανδέζικο εστιατόριο συνεχίζει να παίρνει λάικ…

Τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία της χώρας δείχνουν ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης έναντι του παραδοσιακού γάμου (που βεβαίως εξακολουθεί να διατηρεί τα σκήπτρα της επισημοποίησης των σχέσεων στην Ελλάδα και με διαφορά – πραγματοποιούνται πάνω από 50.000 κάθε χρόνο).

Η ώθηση

Τεράστια ώθηση έδωσε στον θεσμό η ψήφιση τον Δεκέμβριο του 2015 από την Ολομέλεια της Βουλής της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, νομοθέτημα με το οποίο θωρακίζονταν ακόμα περισσότερο τα ζευγάρια σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό, κληρονομικό και φορολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα 2009-2015 είχαν υπογραφεί συνολικά 5.605 σύμφωνα συμβίωσης – εκ των οποίων τα 3.783 στην Αττική. Ειδικότερα, το 2013 είχαν συναφθεί μόλις 482 σε όλη τη χώρα, το 2014 είχαν φτάσει τα 1.568, ενώ το 2015 εκτοξεύθηκαν στα 2.535. Το 2016 η τάση είναι ανοδική, με 3.678 νέα σύμφωνα συμβίωσης, ενώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 περίπου 1.100 ζευγάρια επέλεξαν να δεσμευτούν με αυτόν τον τρόπο (εκτιμάται ότι ώς το τέλος της χρονιάς μπορεί να υπάρχει αύξηση της τάξης του 10% – 15%). Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, το τρέχον έτος έχουν κατατεθεί περί τα 450 σύμφωνα συμβίωσης, από ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή