Νέες ταινίες: Μια… ξανθιά βόμβα και ένας μουσικός ανεμοστρόβιλος

Νέες ταινίες: Μια… ξανθιά βόμβα και ένας μουσικός ανεμοστρόβιλος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω της –θεωρητικά– πιο «νεκρής» εβδομάδας του Αυγούστου, με τον περισσότερο κόσμο να λείπει από την πόλη, ωστόσο οι κινηματογραφικοί διανομείς δεν διστάζουν να φέρουν στις αίθουσες αρκετές υποσχόμενες ταινίες· δύο από αυτές μάλιστα, ανάλαφρες και περιπετειώδεις, ταιριάζουν επακριβώς στο πνεύμα της εποχής. Ποιος μπορεί άλλωστε, ακόμη και εν μέσω καύσωνα, να αντισταθεί στην πιο σέξι από ποτέ Σαρλίζ Θέρον, η οποία μεταμορφώνεται σε θανάσιμη μηχανή που δρα και στις δύο πλευρές του Τείχους του Βερολίνου;

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Βρισκόμαστε στο 1989. Η «Αtomic Blonde» (***) του τίτλου της ταινίας είναι μια μυστική πράκτορας της βρετανικής ΜΙ6, η οποία ταξιδεύει στο Βερολίνο προκειμένου να ερευνήσει τον φόνο ενός συναδέλφου της, αλλά και να ανακτήσει μια χαμένη λίστα με ονόματα διπλών πρακτόρων. Από τη στιγμή της άφιξής της, ωστόσο, τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο καθώς ένας αινιγματικός σύμμαχος (;) θα μπλεχτεί στα πόδια της. Ο πρωτοεμφανιζόμενος στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους Ντέιβιντ Λέιτς εκμεταλλεύεται τη μεγάλη εμπειρία του ως stuntman, δημιουργώντας μερικές από τις απολαυστικότερες σκηνές δράσης που έχουμε δει τελευταία, σε οποιαδήποτε χολιγουντιανή παραγωγή. Το graphic novel «The Coldest City», στο οποίο βασίζεται το σενάριο, τον τροφοδοτεί ολοφάνερα με ιδέες, ενώ η Σαρλίζ Θέρον αποδεικνύει ξανά ότι μπορεί να κάνει ξεχωριστό οποιονδήποτε ρόλο τής ανατεθεί. Το ίδιο και ο Τζέιμς Μακαβόι, ο οποίος υποδύεται με αμίμητο στυλ έναν (πολύ) εναλλακτικό πράκτορα. Ολα αυτά μέσα στο ατμοσφαιρικό –και γεμάτο οπτικά κλισέ– Βερολίνο των ημερών της πτώσης του Τείχους. Κυκλοφορεί από 21/8.

Το δεύτερο action φιλμ της εβδομάδας είναι το «Baby Driver» (***), μια γκανγκστερική περιπέτεια, σε συσκευασία μουσικού ανεμοστρόβιλου. Ο νεαρός Baby, με βόμβο στα αυτιά που τον αναγκάζει να είναι μονίμως με το iPod στα ακουστικά, είναι ένας εκπληκτικά ταλαντούχος οδηγός διαφυγής από ληστείες. Ολα του πηγαίνουν πρίμα, μέχρι που το απαιτητικό αφεντικό του (Κέβιν Σπέισι) θα του αναθέσει μια εξαρχής καταδικασμένη «δουλειά», παρέα με μια κουστωδία ημίτρελων συνεργών. Ο Εντγκαρ Ράιτ του «Ο Σκοτ Πίλγκριμ εναντίον των 7 πρώην» εφαρμόζει και εδώ τη συνταγή της μουσικής περιπέτειας/κωμωδίας, παράγοντας ένα, ανά στιγμές, εξαιρετικά διασκεδαστικό φιλμ, με άρτια χορογραφημένη δράση και σάουντρακ που περιλαμβάνει περίπου τα πάντα, από Μπάρι Γουάιτ και R.E.M. μέχρι αιγυπτιακή ρέγκε.

Στον «Αβέβαιο θρίαμβο» (***), βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Joan Sales, ο Αγκουστί Βιγιαρόνγκα («Μαύρο ψωμί») ανατέμνει για τρίτη φορά τον ισπανικό εμφύλιο, μέσω ενός ερωτικού δράματος που εξελίσσεται στα μετόπισθεν. Ο Λουίς, νέος αξιωματικός των Δημοκρατικών, βρίσκεται με τη μονάδα του να στρατοπεδεύουν σε κάποιο χωριό της επαρχίας της Αραγωνίας. Εκεί την προσοχή του θα τραβήξει η Καρλάνα, μυστηριώδης χήρα ενός ντόπιου άρχοντα, που έχει δοσοληψίες και με τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων. Ο Βιγιαρόνγκα φλερτάρει με τη φιλοσοφία, την πολιτική και την κοινωνική ανατομία, για να στραφεί ωστόσο σχεδόν ολοκληρωτικά στην ψυχολογία των ηρώων του, η οποία καθρεφτίζει και την άρρωστη κατάσταση του εμφύλιου πολέμου. Εκτός των υπολοίπων, το φιλμ αναδεικνύεται και από την εξαιρετική φωτογραφία του Josep M. Civit.

Στο γαλλικό δράμα «150 mg» (**½) μια δυναμική γιατρός από τη γαλλική επαρχία έρχεται αντιμέτωπη με κορυφαία φαρμακοβιομηχανία, όταν καταγγέλλει ως επικίνδυνη τη χρήση ενός από τα σκευάσματά της. Συγκινητικό και κοινωνικά στοχευμένο φιλμ, πάνω σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα (αυτό των φαρμάκων) της σύγχρονης εποχής. Μοναδικά του ψεγάδια, η κάπως επίπεδη απόδοση και η μάλλον αχρείαστα μεγάλη διάρκεια.

CINEMA ALERT

Εγινε παγκοσμίως γνωστός ως Ντον Ντρέιπερ, στο επί χρόνια τηλεοπτικό φαινόμενο «Mad Men». Ο Τζον Χαμ, ωστόσο, έχει πλέον στραφεί στον κινηματογράφο, ερμηνεύοντας κυρίως δεύτερους, αλλά σημαντικούς ρόλους. Αυτή την εβδομάδα τον βλέπουμε στη μουσική ταινία δράσης «Baby Driver» να υποδύεται έναν ψυχοπαθή –και εξαιρετικά στυλάτο– ληστή τραπεζών, στο πλευρό της σέξι Εϊζα Γκονζάλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή