Εξαγωγές-ρεκόρ για Gazprom το πρώτο εξάμηνο του 2017

Εξαγωγές-ρεκόρ για Gazprom το πρώτο εξάμηνο του 2017

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο από Τουρκία, Αυστρία και Γερμανία οδήγησε σε εξαγωγές-ρεκόρ τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, σύμφωνα με τη λογιστική έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο.

Και οι τρεις προαναφερθείσες χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 21% (44,5 δισ. κυβικά μέτρα, bmc). Μεταξύ των μεγαλύτερων Ευρωπαίων καταναλωτών της Gazprom μόνον η Ιταλία και η Βρετανία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Γενικά, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 οι πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,5%, φθάνοντας τα 112 δισ. κυβικά μέτρα.

Πηγή προσκείμενη στην Gazprom δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti ότι η πτώση των πωλήσεων στην Ιταλία αποτελεί προσωρινό φαινόμενο. «Μετά την επισκευή του αγωγού, μέσω του οποίου φτάνει στην Ιταλία φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική, οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο», δηλώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι «τώρα θα αυξηθούν».

Την πρώτη θέση ως προς τους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη κατέλαβε η Αυστρία, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 77,73%, φθάνοντας τα 3,75 bmc.

Στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη προηγούνται στις εισαγωγές η Ρουμανία (+165%) και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 90%, 75% και 125%, αντίστοιχα, η κάθε μία.

Αυτήν τη στιγμή, για τη Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία ο όγκος των εξαγωγών παρά η τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρουν στην έκθεσή τους με ημερομηνία 14 Αυγούστου οι αναλυτές της Credit Suisse.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή