Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2017 στο 3,5%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat). Με τέτοιο ρυθμό προσεγγίζει τα αντίστοιχα επίπεδα ανάπτυξης πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία κατά μέσον όρο ήταν της τάξεως του 4% – όπως γίνεται φανερό, η Κύπρος αφήνει οριστικά πίσω της τις ημέρες του μνημονίου και της σκληρής λιτότητας. Τώρα, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2017, η κυπριακή οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 0,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου αναφέρει ότι οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης ήταν τα ξενοδοχεία και η εστίαση, το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, οι κατασκευές και η μεταποίηση. Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε περιστολή δραστηριοτήτων. Το 2016 η Κύπρος είχε καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το 2017 η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 3%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για 2,5%. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιβεβαιώνουν την πιο αισιόδοξη εκτίμηση των κυπριακών αρχών. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, «η οικονομία εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη για ακόμη ένα τρίμηνο και υπάρχει αύξηση δραστηριοτήτων στους παραγωγικούς τομείς, ενώ παράλληλα τα δημόσια οικονομικά τελούν υπό έλεγχο».

Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2017, τα έσοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν 11% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ίδιας περιόδου το 2016 και ανήλθαν σε 1,633 δισ. ευρώ έναντι δαπανών 1,771,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα φθάνει τα 138,4 εκατ. ευρώ, εν συγκρίσει με τα 188,7 εκατ. ευρώ προ ενός έτους. Ο ρυθμός ανάπτυξης 3,5% της οικονομίας, όπως πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, «δίνει νέες προοπτικές στους συμπολίτες μας και στη χώρα, και πλέον μπορούμε να καλύψουμε το μέχρι σήμερα χαμένο έδαφος». Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει επίπλαστη ώθηση στην οικονομία από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες ή από τον υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό. Αναφερόμενος ο Χάρης Γεωργιάδης στα φορολογικά κίνητρα, είπε ότι στήριξαν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, ενώ θετική συμβολή είχαν η μείωση επιτοκίων δανεισμού και τα χρηματοδοτικά σχήματα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων και οι επενδύσεις σε πανεπιστημιακές υποδομές και σε έρευνα διευρύνουν την παραγωγική βάση της Κύπρου.

Η ανεργία, επιπλέον, εμφανίζει σταδιακή μείωση και διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα του 11%. «Η μεγάλη συλλογική προσπάθεια αποφέρει καρπούς, δικαιώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες των συμπολιτών μας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, μακριά από μεμψιμοιρίες και άγονες αρνήσεις», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή