Ανάκαμψη στην Ιαπωνία λόγω της εγχώριας ζήτησης

Ανάκαμψη στην Ιαπωνία λόγω της εγχώριας ζήτησης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότεροι του αναμενομένου ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, επιφυλάσσοντας δύο εκπλήξεις. Πρώτον, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου διένυσε ενδεκαετή περίοδο σταθερής ανάπτυξης. Δεύτερον, κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν η εγχώρια οικονομία και όχι οι εξαγωγές.

Εδώ και καιρό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εφαρμόζει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο ενός μεγαλόπνοου προγράμματος, το οποίο είναι γνωστό ως «Αμπενόμικς», από το όνομα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Αυτή η οικονομική πολιτική απέδωσε, αλλά κυρίως για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις που η κερδοφορία τους εξαρτάται από τις εξαγωγές. Δεν έχει επιτύχει όμως πολλά σε ό,τι αφορά την αύξηση του εγχώριου εισοδήματος και των δαπανών.

Οι δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων συνεισέφεραν περισσότερο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία από το εξωτερικό εμπόριο, βελτιώνοντας αισθητά την προοπτική της χώρας. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση στο διάστημα του τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης. Συνεπώς, η ανάπτυξη ενισχύεται επί έξι συναπτά τρίμηνα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, από τη συρρίκνωση της οικονομίας την περίοδο 2005-06. Επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκε, επίσης, σε τριμηνιαία βάση και ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η οικονομία της Ιαπωνίας στηριζόταν, κατά κύριο λόγο, στο εξωτερικό εμπόριο χάρις στην ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία και το φθηνό γιεν. Η οικονομική πολιτική των «Αμπενόμικς» υποστήριζε τη διοχέτευση τεράστιων χρηματικών ποσών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αυτό βοήθησε στην αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ελκυστικά τα ιαπωνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Πολυεθνικές όπως η Toyota επωφελήθηκαν από αυτήν την πολιτική, αλλά δεν τονώθηκαν ιδιαίτερα οι δαπάνες στην εγχώρια οικονομία. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός στην οικονομία. Οι εξαγωγές εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Αλλά οι Ιάπωνες αγοράζουν περισσότερα προϊόντα από το εξωτερικό. Ετσι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών που οδήγησε σε συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος κατά 35,9% τον Ιούνιο στα 439,91 δισ. γιεν από τα 686,47 δισ. γιεν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο του έτους κατά 3,7% από πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων επεκτάθηκαν κατά 10%, αντανακλώντας μιαν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας. Μέρος της ανάπτυξης της οικονομίας προέρχεται από τη διοχέτευση κρατικών κονδυλίων. Πριν από ένα έτος, ο κ. Αμπε είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη στήριξη της οικονομίας, το οποίο φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 22%.

Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Χάρις, όμως, στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, η κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί με φθηνό κόστος. Η κεντρική τράπεζα έχει, ουσιαστικά, χρηματοδοτήσει τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, τακτική που θεωρείται «απαράδεκτη» από τους οπαδούς της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής. Τον Ιούλιο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανέλαβε πρόσφατα τη δέσμευσή της να αγοράζει όσα κρατικά ομόλογα χρειάζεται για να διατηρείται το πλαφόν του 0% στις αποδόσεις των 10ετών τίτλων του ιαπωνικού δημοσίου. Υπάρχει, όμως, σημαντική μερίδα οικονομολόγων που θεωρεί ότι  αυτή  η  συνταγή ήταν ιδανική για την καταπολέμηση της στασιμότητας στην ιαπωνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή