Η ψηφιακή κοινότητα συζητάει για το αύριο

Η ψηφιακή κοινότητα συζητάει για το αύριο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και όσοι περνούν τον περισσότερο –επαγγελματικό και μη– χρόνο τους στο σύμπαν του Διαδικτύου έχουν την ανάγκη να βρεθούν διά ζώσης. Αυτό το ξέρει καλά η ομάδα re:publica, από το Βερολίνο, που εδώ και 11 χρόνια διοργανώνει ένα πολύχρωμο, χαρούμενο και επιδραστικό φεστιβάλ ψηφιακής επικοινωνίας, φέρνοντας κοντά χάκερ, μπλόγκερ, startuppers, θεωρητικούς του Ιντερνετ και κοινό, διοργανώνοντας ετήσια events, όπου η ψηφιακή κοινότητα συζητάει τα πάντα και εκθέτει δημοσίως τα επιτεύγματα και τις απόψεις της.

Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Κινηματογράφου και στην Αποθήκη 1 του λιμανιού. Σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και με την εμπειρία της διοργάνωσης στο Δουβλίνο το περασμένο φθινόπωρο, η ομάδα re:publica φτάνει στην πόλη. «Ξεκινήσαμε το 2007 στο Βερολίνο – είμαστε μια ομάδα που δραστηριοποιείτο στα μπλογκς και στα κοινωνικά δίκτυα. Στη διοργάνωση του 2016, δεχθήκαμε περισσότερους από 8.000 επισκέπτες από 60 χώρες. Ηταν η στιγμή, έχοντας συμπληρώσει μία δεκαετία, που αποφασίσαμε να βγούμε από το Βερολίνο. Η διοργάνωση στο Δουβλίνο είχε μεγάλη επιτυχία κι αυτό μας έκανε να σκεφθούμε μια πολιτισμικά πλούσια πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν ήταν δύσκολη η επιλογή της Θεσσαλονίκης, αφού έχω περάσει αρκετό χρόνο στην πόλη και είχα επαφή με την πολύ δραστήρια, δημιουργική και ψηφιακή κοινότητά της. Νομίζω ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής η διοργάνωση», λέει στην «Κ» ο Αντρέας Γκέμπχαρντ, επικεφαλής του re:publica.

Η Τένια Μενεγάκη, project manager της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, λέει στην «Κ» ότι η πόλη ήταν μια καλή ευκαιρία να συγκεντρωθούν συμμετέχοντες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οπως λέει η ίδια, μετά το open call, οι συμμετέχοντες του re:publica θα είναι, φυσικά, από την Ελλάδα, αλλά και από Σερβία, Τουρκία, Ιταλία, ενώ θα συμμετάσχουν Ελληνες που εργάζονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Η project manager του ελληνικού σκέλους του re:publica ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ένα τεχνολογικό event. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στο Δουβλίνο, πυρήνας είναι το μέλλον της ψηφιακής Ευρώπης, όπως μαρτυρείται και από τον τίτλο του πρότζεκτ «Let’s re:connect Europe», που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. «Το re:publica αφορά την πολιτική, τη δημοσιογραφία, την τέχνη και την επιχειρηματικότητα. Οι συνεργασίες μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με το φεστιβάλ Reworks το αποδεικνύουν», για να τη συμπληρώσει ο Αντρέας Γκέμπχαρντ: «Ζούμε σε εποχές δραματικών αλλαγών. Η πολιτική θα αναγκαστεί σύντομα να συμπεριλάβει τις κατακτήσεις του Διαδικτύου, προκειμένου να καταστήσει τη δημοκρατία πιο ψηφιακή και λειτουργική. Θα συζητήσουμε διεξοδικά για την αξία των netpolitics».

Στη Θεσσαλονίκη, ακτιβιστές, επιστήμονες, χάκερς –ο Αντρέας Γκέμπχαρντ έχει δει «καλούς να γίνονται κακοί, αλλά και το αντίστροφο, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινότητα»–, μπλόγκερς, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, digital δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και καθένας που η εργασία ή το ενδιαφέρον του σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ όσων αναφέρθηκαν, και να διασκεδάσουν. «Παρότι ζούμε στην εποχή της ψηφιακότητας και αυτή στηρίζουμε ως re:pubica, δεν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να γελάσουμε, να φάμε και να πιούμε όλοι μαζί. Είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις και, φυσικά, δεν υπάρχει ψηφιακός… μεζές!», λέει ο Αντρέας Γκέμπχαρντ στην «Κ».

Μεταξύ άλλων, έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν ο Τούρκος «γκουρού» του gamification, Αλτούγκ Γιλμάζ, η ομάδα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή της σε smart city, Απόστολος Κρητικός, Λίνα Λιάκου και Χαράλαμπος Μπράτσας, οι Αμέλ Σαϊντάν, Εβα Τουρκ και Αγιάντ αλ Ανι θα παρουσιάσουν όσα συμβαίνουν στις αραβικές χώρες, ενώ οι Βάλτερ Πάλμετσχόφερ και Ντάνι Πλατς θα μιλήσουν για τα φορολογικά ζητήματα στην Ευρώπη.

Στην ερώτηση της «Κ» για το τι μας επιφυλάσσει το ψηφιακό μέλλον παγκοσμίως, ο Αντρέας Γκέμπχαρντ πιστεύει ότι, δεδομένου ότι μπορούμε να μαθαίνουμε τα πάντα τη στιγμή που συμβαίνουν, «οι πόλεις μας θα αλλάξουν εντελώς πρόσωπο, εξαιτίας της νέας κινητικότητας και της παρακολούθησης. Η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση και οι πόλεις ψηφιοποιούνται. Αυτά θα κουβεντιάσουμε στο re:publica. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος στη Θεσσαλονίκη, θα καταφέρουμε να δούμε τι λείπει από την Ελλάδα, αλλά και τι η χώρα έχει κατακτήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή