Τουρκία και Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Κουρδικό

Τουρκία και Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Κουρδικό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνουν σημαντικές εξελίξεις, Τουρκία και Ιράν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται από το μέτωπο του Κουρδικού Ζητήματος.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Ιρανού Επιτελάρχη στην Αγκυρα, οι δυο πλευρές αναμένεται να λάβουν ιστορικής σημασίας αποφάσεις.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού Επιτελάρχη στην Άγκυρα μετά την Επανάσταση του 1979. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, με την έγκριση του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν επισκέπτεται την Άγκυρα και θέτει επί τάπητος με τον Τούρκο ομόλογο του σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής.

Σχετικά με τα όσα μέχρι στιγμής συζητήθηκαν στην Άγκυρα, ο Ιρανός Επιτελάρχης Μουχάμμαντ Μπακιρί δήλωσε τα εξής: «Οι δυο χώρες εξασφάλισαν πολύ καλές συγκλίσεις σε θέματα όπως την στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια των συνόρων. Συμφωνήσαμε για την ανταλλαγή μαθητών και κοινές ασκήσεις. Τα Πολεμικά Ναυτικά των δυο χωρών θα επισκεφτούν τις δυο χώρες. Στις στρατιωτικές ασκήσεις θα σταλούν παρατηρητές».

Ο κ. Μπακιρί υπογράμμισε ότι στην Άγκυρα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στο πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών και ανακοίνωσε την επικείμενη άφιξη του Τούρκου ομόλογου του στην Τεχεράνη.

Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι στο επίκεντρο της ιρανοτουρκικής προσέγγισης βρίσκεται το Κουρδικό Ζήτημα. Οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την κοινή αντιμετώπιση του κουρδικού κινήματος στο Ιράκ και στην Συρία.

Την ίδια στιγμή, οι δυο χώρες θέτουν βέτο στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή