Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η προσφορά Ελλήνων της Διασποράς

Κύριε διευθυντά
Σας γράφω με αφορμή άρθρο σας στην «Καθημερινή» της Κυριακής με τίτλο «Η καινούργια Διασπορά» και σχετικά με την εντροπία της «καινούργιας Διασποράς». Τη θεωρία αυτή της «κριτικής μάζας» Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι θα επιστρέψουν και θα σώσουν τον τόπο, την ακούω από τα παιδικά μου χρόνια. Σε μισόν αιώνα γνώρισα –και θαύμασα– διακεκριμένους Ελληνες βιομηχάνους, καθηγητές, τραπεζίτες, και πυρηνικούς φυσικούς της Διασποράς οι οποίοι άφησαν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στο εξωτερικό για να βοηθήσουν τον τόπο των προγόνων τους. Πρόσφεραν πολλά στη χώρα, χωρίς απαραιτήτως όλοι να αναγνωριστούν. Ενα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ…

Το όνειρο αυτής της «κριτικής μάζας» ξέφτισε μαζί με τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας. Από έλλειψη εντροπίας ή ντροπής. Μακάρι η προσφορά της «καινούργιας Διασποράς» να εκτιμηθεί περισσότερο.

Α. Μωυσης, Καλιφόρνια

Ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Αλέξης και ο Γιάνης

Κύριε διευθυντά
Κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τον Γ. Βαρουφάκη asset, δηλ. κάτι σαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα, μια χρήσιμη εφεδρεία για δύσκολες καταστάσεις και ακόμα η αιχμή του δόρατος της σκληρής (;) διαπραγμάτευσης της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τελευταία όμως ο πρώην υπουργός καταγγέλλεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για γραφικές και ανόητες απόψεις, που εκφράζει ο πάλαι ποτέ asset της χώρας.

Τώρα πώς συνδυάζετα η «σκληρή» διαπραγμάτευση με επικεφαλής κάποιον που τον διακρίνει η γραφικότητα  δεν φαίνεται να απασχολεί την ΠΦΑ. Βεβαίως, η τακτική αυτή της αποδόμησης και σπίλωσης ενός πολιτικού ή στελέχους της έχει μακρά παράδοση στην Αριστερά. Αλλά και ένας άλλος, εκ Τζουμέρκων και αυτός ορμώμενος, πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Κωλέττης, ακολουθούσε την ίδια απαξιωτική τακτική για τους τέως συνοδοιπόρους και συνεργάτες του. Ετσι, κατά την αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηνά» της 8.6.1847: Το φιλόνομον και φίλον της κοινής τάξεως οχλαγωγικόν υπουργείον ήρχισεν να ανακατόνη τα παλαιά του κατάστιχα και να φέρη εν τω μέσω παλαιάς διαφοράς διά να καταδιώκη τους μη συμφώνους προς το καταστρεπτικόν του σύστημα. Μίαν τοιαύτην διαφοράν λέγουν ότι ανέσκαψε και ανέσυρεν εκ του τάφου, αφορώσα τον υποστράτηγον Κριεζώτην, και δι’ αυτήν ταύτην ενήργησε και εξεδόθη κατ’ αυτού ένταλμα συλλήψεως. Παρομοίως τεκταίνει και άλλην κατά του στρατηγού Γρίβα επιβουλήν, εις την οποίαν καταγίνεται να συμπεριλάβη και πολλά άλλα υποκείμενα, και, καθώς πληροφορούμεθα, εξεδόθη προ πολλού και κατ’ αυτών ένταλμα συλλήψεως. Αλλ’ ερωτώμεν το οχλαγωγικόν υπουργείον, δεν είναι αυτοί οι στύλοι επί των οποίων εστηρίζετο έως χθες; Ησαν λοιπόν καλοί πρότερον και τώρα αφού απεσπάσθησαν από αυτούς, έγιναν κακοί ή είναι αυτοί εκείνοι, οι οποίοι ήσαν και πρότερον, και μάλιστα πολύ βελτιωμένοι, αφού απεχωρίσθησαν από την ανομίαν και ενηγκαλίσθησαν τους νόμους και τα συμφέροντα της πατρίδος των; [...]

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Το Σκοπιανό τότε και τώρα

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Βασ. Νέδος σε άρθρο του («Κ» 30-7-2017) προέβη σε μία ανασκόπηση των παρασκηνίων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνστ. Καραμανλή (13-4-1992). Η σύσκεψη οδήγησε στη χάραξη της εθνικής γραμμής για το Σκοπιανό, από την οποία έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει.

Η ληφθείσα απόφαση, με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των αντιπάλων αρχηγών (Κων. Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου), κατέληξε στην άρνηση λύσης που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία» και των παραγώγων αυτής. Η συμφωνία, ληφθείσα υπό έντονο συναισθηματική φόρτιση, έβαλε φρένο σε κάθε μελλοντική λύση. Με την κοινή λογική, όταν οι διεθνείς και οι τοπικές βαλκανικές συνθήκες αλλάζουν, με ποιο σκεπτικό μια απόφαση αρχηγών ληφθείσα προ 25 ετών θα δεσμεύει τη σημερινή εθνική γραμμή επί του θέματος; Χωρίς πατριωτικές και λαϊκίστικες κορώνες, για εσωτερική κατανάλωση, μία νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα ήταν εθνικά χρήσιμος για χάραξη νέας γραμμής στη διπλωματία μας.

Γεωργιος Αραμπατζης, Χολαργός

Ποδόσφαιρο και θρησκεία

Κύριε διευθυντά
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Αν υπάρχει στους κόσμους των θρησκειών ιδιωτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο με το όνομα «Ναός του Σολομώντος» ή «Τέμενος Αλ Ακσά», τότε και τα ιδιωτικά κεφάλαια, με τα οποία θα κατασκευασθεί ποδοσφαιρική αρένα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποκτούν ενδεχομένως το δικαίωμα να ιδιοποιηθούν προς ίδιον οικονομικό όφελος την ονομασία «Αγιά Σοφιά», αγνοώντας/ παραβλέποντας (;), συν πολλά άλλα, και το τεράστιο θέμα αισθητικής.

Ωστόσο, είναι περίεργη η σιγή που τηρεί μέχρι τώρα η επίσημη πολιτεία αλλά και η «καθ’ ύλην» αρμόδια Εκκλησία. Αδυνατούν άραγε να φανταστούν τα γηπεδικά συνθήματα –υποδείγματα καλλιέπειας– που θα ακουστούν έχοντας ως αναπόσπαστο τμήμα τους το «Αγιά Σοφιά»;

Κωνσταντίνος Φ. Γραικας, Διπ. Μηχ/γος – ηλεκ/γος, δρ Μηχ. ΕΜΠ

Τα παραδείγματα και οι κληρώσεις

Κύριε διευθυντά
Μπορεί, κατά τον κ. Κ. Γαβρόγλου, στον στρατό να μην πηγαίνουν μόνον οι άριστοι, αλλά όλοι ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους, όπως και στο σχολείο. Ομως, τα παράσημα, τα εύσημα, τις τιμητικές προαγωγές και άλλες διακρίσεις τα παίρνουν οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί και οι πιο ανδρείοι. Οι άριστοι, με άλλα λόγια, και δεν μοιράζονται με κλήρο και ως έτυχε.

Ετσι θα πρέπει να γίνεται και στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα πάσης φύσεως διδακτήρια. Γιατί αυτοί οι λίγοι, οι άριστοι θα αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση, παραδειγματισμό, συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα, ώστε να φιλοτιμηθούμε να τους ακολουθήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι, για να ανέβουμε, επιτέλους, λίγο ψηλότερα...

Γιωργος Α. Κουρμουσης

Θλιβερό θέαμα στις Εξεταστικές

Κύριε διευθυντά
Τυχαίως έπεσα στο κανάλι της Βουλής και παρακολούθησα την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση διαφθοράς του Ερυθρού Σταυρού και Ερρίκου Ντυνάν. Αυτές οι εξεταστικές επιτροπές είναι κωμωδία. Πρώτα απ' όλα δεν θα έπρεπε να απαρτίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς των κομμάτων, αλλά από ανεξάρτητους ειδικούς δικαστικούς. Ας βάλει κάποιος το βίντεο της επιτροπής αυτής στις 2/8/2017 και θα πάθουν τα νεύρα του. Είναι απίστευτο το θέαμα μεταξύ των. Δεν γνωρίζω κανέναν από αυτούς, αλλά η συμπεριφορά των απαίσια, ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής, όπως κατάλαβα οι περισσότεροι ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν επίμονες ερωτήσεις, τις ίδιες συνεχώς, ιδιαίτερα δε μια πρώην δημοσιογράφος (μέτρια) τώρα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ έκανε στον κ. Αδωνι Γεωργιάδη κομματικές ερωτήσεις (άσχετες με το θέμα) για να τον προσβάλει, ένας άλλος έλεγε συνεχώς ότι είναι δικηγόρος και επέμενε να του λέει ότι «δεν καταλαβαίνεις νομικά, κ. μάρτυς, αλλά δεν πειράζει, απαντήστε». Καλά αυτοί οι άσχετοι «ανακριτές» πληρώνονται γι’ αυτό το φιάσκο και χάνουν τον χρόνο τους. Εγώ αισθάνθηκα ντροπή για όλη αυτήν την εικόνα και γι’ αυτό είπα ότι λυπήθηκα τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Είναι αδιανόητο, οι ίδιοι βουλευτές να ασχολούνται με πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς γιατί κόρακας κοράκου δεν βγάζει το μάτι. Αν θέλει η Δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει και να διαλευκάνει όλα τα σκάνδαλα διαφθοράς πολιτικών και μη, όπως λίστα Λαγκάρντ κ.ά.

Δημητρης Σκεπαρνιας – Γενεύη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ