Ισπανία: «Μεταξύ των πέντε νεκρών του Καμπρίλς ο οδηγός του βαν», σύμφωνα με την El Pais

Ισπανία: «Μεταξύ των πέντε νεκρών του Καμπρίλς ο οδηγός του βαν», σύμφωνα με την El Pais

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των πέντε υπόπτων που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στο Καμπρίλς τα ξημερώματα, στο δεύτερο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία, συγκαταλέγεται ο οδηγός του μοιραίου βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης, όπως μεταδίδει η El Pais, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις για τη διπλή επίθεση, που έχει στοιχίσει τη ζωή, μέχρι στιγμής, σε 14 άτομα. Ωστόσο, ερωτηματικά παρέμεναν σχετικά με τον οδηγό του βαν της Βαρκελώνης, ο οποίος φέρεται να διέφυγε πεζός μετά το χτύπημα. Τα ισπανικά ΜΜΕ σημείωναν ότι πρόκειται για τον 18χρονο Μουσά Ουκαμπίρ, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την ταυτότητά του ή αν συγκαταλέγεται μεταξύ των υπόπτων που έπεσαν νεκροί στο Καμπρίλς.

Ο Μουσά Ουκαμπίρ φέρεται να ενοικίασε δύο φορτηγάκια, με το δεύτερο να βρίσκεται στην πόλη Βικ, βορείως της Βαρκελώνης, καθώς μάλλον προοριζόταν για όχημα διαφυγής. Ο αδελφός του, Ντρις, είναι μεταξύ των δύο συλληφθέντων της Πέμπτης. Αλλοι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί, με τους δύο να είναι Μαροκινοί και τον τρίτο να είναι Ισπανός, γεννημένος στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στη βόρεια Αφρική. Τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ρίπολ και μία στην Αλκάναρ

Ισπανία: «Μεταξύ των πέντε νεκρών του Καμπρίλς ο οδηγός του βαν», σύμφωνα με την El Pais-1

«Σχεδίαζαν μεγαλύτερες επιθέσεις με εκρηκτικά»

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από την αστυνομία είναι οι επιθέσεις να σχεδιάζονταν για καιρό σε σπίτι στην Αλκάναρ, μικρή πόλη στα νότια της Βαρκελώνης.

Εκεί, το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, πιθανότατα από φιάλες αερίου, με έναν νεκρό. Τα εκρηκτικά ενδέχεται να ετοιμάζονταν για μία ή περισσότερες επιθέσεις στη Βαρκελώνη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, σημείωσε μάλιστα ότι είναι πιθανό τελικώς οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν να ήταν διαφορετικές και μικρότερες από αυτές που αρχικά σχεδίαζαν οι τρομοκράτες.

Ισπανία: «Μεταξύ των πέντε νεκρών του Καμπρίλς ο οδηγός του βαν», σύμφωνα με την El Pais-2

Το χρονικό των δύο επιθέσεων

Περί τις 17.00 τοπική ώρα, λευκό βαν όρμησε στο πλήθος στη Λα Ράμπλα, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους. Ο οδηγός διέφυγε πεζός.  Τα θύματα – νεκροί και τραυματίες – είναι 24 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των νεκρών δύο Ιταλοί, ένας Αμερικανός και – με βάση ανακοίνωση του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών – μία Βελγίδα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω του «προσφιλούς» πρακτορείου Amaq, το Ισλαμικό Κράτος.

Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη, 26 Γάλλοι πολίτες είναι ανάμεσα στους τραυματίες, έντεκα εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. Υπάρχουν, επίσης, τουλάχιστον ένας Τούρκος και ένα Αμερικανός τραυματίας, ενώ υπό την προσοχή των βρετανικών αρχών τέθηκε η ύπαρξη ενός 7χρονου αγνοούμενου, ο οποίος έχει βρετανική και ισπανική υπηκοότητα και φέρεται να απομακρύνθηκε από τη μητέρα του κατά τον πανικό που επικράτησε τη στιγμή της αιματηρής επίθεσης.

Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi Α3 όρμησε εναντίον του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου, και ένας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, οι οποίες ήταν τελικά ψεύτικες, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν.

Από την επίθεση στο Καμπριλς, εξι πολίτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων και μια γυναίκα, η οποία το πρωί της Παρασκευής κατέληξε. Ακόμη, ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά. Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για το εν λόγω χτύπημα.

Ισπανία: «Μεταξύ των πέντε νεκρών του Καμπρίλς ο οδηγός του βαν», σύμφωνα με την El Pais-3

Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν εκρήξεις σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, κόστισαν τη ζωή σε 191 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ, ΑP, REUTERS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή